Skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:890 (2021-2022)
Innlevert: 12.01.2022
Sendt: 12.01.2022
Besvart: 19.01.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Sivert Bjørnstad (FrP)

Spørsmål

Sivert Bjørnstad (FrP): Har Arbeiderpartiet i regjering lagt vekk iveren som Arbeiderpartiet i opposisjon hadde for realiseringen av et nasjonal havbruksmuseum, og hvis ikke, hva er forventet fremdriftsplan for realisering?

Begrunnelse

I familie- og kulturkomiteens budsjettinnstilling for 2021 hadde de rødgrønne partiene en fellesmerknad som lød:

"Disse medlemmer viser til planene om et nasjonalt havbruksmuseum, Ægir, på Hitra. Havbruk er en bærebjelke i norsk økonomi og den største eksportnæringen etter olje- og gass. Fortellingen om framveksten av denne næringen er en viktig del av norgeshistorien som det er viktig at vi både tar vare på og formidler.
Disse medlemmer mener derfor det er viktig at planene om et slikt museum kan realiseres.
Disse medlemmer har notert seg planene om at museet gjennom spesialkonsesjon for oppdrett kunne skape et levende museum og opplevelsesarena, samtidig som man gjennom dette skaffet viktige bidrag til finansiering av museet. Det er på overtid med et bransjemuseum for oppdrettsnæringen, 50 år etter at det hele startet på Hitra i 1970."

I samme budsjettinnstilling for 2022 er ikke et nasjonalt havbruksmuseum nevnt med ett eneste ord fra de samme partiene.
Fremskrittspartiet har delt Arbeiderpartiets ønske om å realisere et nasjonalt havbruksmuseum på Hitra, hvor det norske havbrukseventyret startet. Jeg er enig med Arbeiderparti-representantene som i desember 2020 mente at det var på overtid med realisering av et nasjonalt bransjemuseum for denne næringen, og nå, over et år senere er det enda mer på overtid.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Det er ingen tvil om at havbruksnæringen er en sentral del av den norske økonomien, samfunnsbyggingen og kulturen. Kulturdepartementet yter årlig driftstilskudd til en rekke museer over hele landet, og flere av disse forvalter og formidler historien og kulturen knyttet til havbruksnæringen, deriblant Museum Vest, Jærmuseet og Museene i Sør-Trøndelag. Museene har også anledning til å søke over kap. 322, post 70 Nasjonale kulturbygg, om investeringstilskudd til bygninger og lokaler for institusjoner og tiltak som har en nasjonal oppgave, en landsomfattende funksjon eller en viktig landsdelsfunksjon innenfor kulturfeltet.
Jeg er kjent med at Museene i Sør-Trøndelag har planlagt å styrke satsingen på havbruk. De har søkt Fiskeridirektoratet om tildeling av akvakulturtillatelser med det formål å finansiere museumsdrift på Sandstad på Hitra. Museet oppgir at de blant annet skal formidle kunnskapen om havbruksnæringens opprinnelse og utvikling, beskrive hva norsk havbruksnæring er i dag, og presentere scenarier om fremtidens havbruksnæring. Det skal også bli en møteplass for havbruksnæringen, fungere som en ressursbank for utdannings- og forskningsinstitusjoner på fagfeltet havbruk med mer. Museet oppgir videre at de har utviklet og tatt i bruk et opplegg for samarbeid mellom kultur og næring, som viser at behovet for offentlige investerings- og driftsmidler til havbruksmuseet ikke er nødvendig, forutsatt at Fiskeridirektoratet tildeler MiST spesialkonsesjoner. Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet har imidlertid kommet til at akvakulturloven ikke åpner for å tildele akvakulturtillatelser med det formål å finansiere museumsdrift.
Museene i Sør-Trøndelag har de siste årene ikke søkt om økning i driftsbudsjettet knyttet til satsingen på havbruk. Budsjettsøknaden for 2023 har frist først 1. mars 2022. Museet har tre investeringssøknader inne til vurdering under posten Nasjonale kulturbygg til 2023-budsjettet, men ingen av disse knytter an til havbruksmuseet på Hitra. Hvis museet skulle søke om tilskudd til dette satsingsområdet, vil søknaden bli vurdert på linje med andre søknader i forbindelse med den ordinære budsjettprosessen for kommende år.