Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:848 (2021-2022)
Innlevert: 09.01.2022
Sendt: 10.01.2022
Besvart: 20.01.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Finansdepartementet anslo i desember 2021 at strømutgiftene for offentlig sektor samlet, økte med 420 % fra 2020 til 2021. Ingen bedrifter har tilsvarende økonomiske muskler som staten.
Kan statsråden derfor redegjøre for hvilke tiltak som er planlagt for næringslivet (både små og mellomstore bedrifter, samt store bedrifter og kraftkrevende industri) for å avhjelpe de skyhøye strømprisene, slik at vi ikke opplever utflagging og konkurser pga. strømprisene?

Begrunnelse

Strømprisene har vært gjennomsnittlig 33 øre per kwt de siste 10 år. I dag opplever vi strømpriser på flere kr per kwt. Finansministeren anslo selv i et svar den 13.12.21 til meg på skriftlig spørsmål fra 3.12.21, at utgiftene for offentlig sektor samlet gikk fra 1,1 milliarder kroner til 5,7 milliarder kroner fra 2020 til 2021, en økning på 420 %. Målt mot gjennomsnittlig pris de siste tiår var økningen 54 %.
Kraftkrevende industri og annet næringsliv lider under disse skyhøye prisene i år, og prisnivået reduserer Norges konkurransefortrinn hva gjelder rimelig kraft vesentlig, noe som kan medføre utflagging og konkurser, og ikke minst reduserer nyetableringer.
For mange bedrifter uten langsiktige kraftavtaler, eller fastprisavtaler, er dagens skyhøye priser, meget utfordrende, da flere allerede har redusert inntekt og kontantbeholdning pga. koronapandemien, og vedvarende høye strømpriser kan bety kroken på døren, og tap av arbeidsplasser.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: I 2020 var norske kraftpriser rekordlave. I 2021 snudde situasjonen, og kraftprisene har vært svært høye de siste månedene, både i Norge og Europa forøvrig. Ifølge en undersøkelse gjennomført for Energi Norge var imidlertid kraftprisen i Nord-Norge (NO4) den laveste i Europa i 2021, med en snittpris på 35 øre/kWh. Kun Finland, tre av fire prisområder i Sverige og de baltiske landene hadde en lavere snittpris enn Sør-Norge. Mens snittprisen i Sør-Norge i 2021 endte på 76 øre/kWh, var prisene i UK og Tyskland på henholdsvis 138 øre/kWh og 98 øre/kWh, ifølge den samme undersøkelsen.
Utviklingen i strømmarkedet i Norge og resten av Europa berører alle deler av samfunnet, også næringslivet. Mange bedrifter vil finne det utfordrende å betale vinterens strømregninger, som i de fleste tilfeller vil være høyere enn gjennomsnittet for de siste årene. Regjeringen har tett og god dialog med partene i arbeidslivet om denne utfordringen og vi følger utviklingen fortløpende.
Etter hva jeg kjenner til, har mange bedrifter i kraftintensiv industri inngått langsiktige fastprisavtaler med sine leverandører. Disse avtalene gjør at mange bedrifter med stort strømforbruk hittil har vært relativt skjermet fra prisøkningen i strømmarkedet og langt på vei har unngått uforutsette utgifter.
Tilgang på rikelig med ren og rimelig kraft har i årtier vært den norske industriens fremste konkurransefortrinn. Regjeringen vil at dette også i fremtiden skal være et fortrinn for norsk industri og bidra til verdiskaping og sysselsetting i hele landet. Blant annet derfor, og fordi det viktig å trekke på de erfaringene vi gjør oss i situasjonen vi nå er inne i, vil vi sette ned en energikommisjon for å kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft.
De siste årene er det bygget ut mer fornybar kraft enn på mange tiår og vi styrker det innenlandske nettet. Ifølge NVEs langsiktige kraftmarkedsanalyse fra oktober 2021 ligger det an til et fortsatt kraftoverskudd i Norge fremover. Ifølge Statnetts kortsiktige markedsanalyse for 2021-2026 vil økt forbruk redusere det norske kraftoverskuddet og utløse behov for mer kraftproduksjon, samtidig som dagens høye prisnivå ikke vil vare.
Jeg viser også til næringsministerens svar på spørsmål nr. 878, som kan bidra til å utfylle innholdet i dette brevet.