Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:450 (2021-2022)
Innlevert: 23.11.2021
Sendt: 23.11.2021
Besvart: 07.12.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Vil helseministeren reversere reduksjonen i satsene for godtgjørelse til pasientledsagere i Vardø kommune, for å sikre at eldre og syke får bistand under pasientreiser?

Begrunnelse

Spørsmålsstiller har blitt gjort kjent med at pasientledsagere i Vardø kommune tidligere i år fikk en kraftig reduksjon i deres godtgjørelse. Tidligere hadde de en godtgjørelse på rundt 240 kroner i timen med overtidstillegg. Nå er den blitt redusert til 139 kroner i timen, uten overtidstillegg.
I Finnmark kan det ta det hele dagen å komme seg til et sykehus. Det avhenger av vær og føre, og det gjelder uansett om det er til Kirkenes, Tromsø, Hammerfest eller Alta. Det er urimelig at særlig pensjonister som setter av mye tid til å hjelpe sine medmennesker, skal måtte akseptere en så stor reduksjon i godtgjørelsen, samt at de ikke får dekket utgifter til kost under reisen. Pasientreiser dekker også kun 7,5 timer pr døgn, uansett hvor lang arbeidsdagen er.
Alle disse endringene i vilkårene har ført til at flere har sagt opp som ledsager og støttekontakt, noe som rammer eldre og syke som har behov for bistand under reise hardt. Spørsmålsstiller har fått henvendelser fra flere reiseledsagerne som er svært fortvilet over situasjonen på pasientenes vegne. De hevder at mange pasienter ikke kommer seg til behandlinger på sykehus, på grunn av at det ikke er mulig lenger å finne reiseledsagere som vil reise med dem med de nye godtgjørelsene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Dagens regelverk legger opp til at pasienten selv skaffer ledsager for reisen. Det er imidlertid viktig at utfordringer med å finne reiseledsager ikke blir til hinder for at pasientene kommer seg til behandling. I de tilfellene hvor pasienten må ha hjelp til å finne ledsager, så vil Pasientreiser kunne bistå gjennom etablerte samarbeidsavtaler mellom helseforetakene i Helse Nord og kommunene eller andre samarbeidspartnere.
Reglene for ledsagers rett til dekning av reiseutgifter ved pasientreiser fremgår av pasientreiseforskriftens §§ 17 og 18. Det gis i utgangspunktet ingen generell godtgjørelse for å være reiseledsager, ut over dekning av selve reiseutgiftene, så lenge ledsageren ikke har tapt arbeidsinntekt. En reiseledsager har rett til å få dekket dokumentert tapt arbeidsinntekt etter satser fastsatt i pasientreiseforskriften § 18. Arbeidsgodtgjørelse gis bare for inntil 8 timer per døgn. Dokumentert tapt arbeidsinntekt dekkes med kr 143,- per time.
Hvis det av medisinske eller behandlingsmessige grunner er påkrevd med en særskilt kvalifisert ledsager, eller hvis billigere forsvarlig ledsager ikke kunne vært skaffet, dekkes tapt arbeidsinntekt etter ledsagerens lønnsregulativ, tariffavtale eller takster fastsatt i forskrift.
De nevnte satsene i forskriften har ikke blitt endret nå, men enkelte kommuner i Finnmark har tidligere praktisert regelverket noe ulikt. Det har i forbindelse med oppdrag uten krav om kvalifisert ledsager blitt leid inn (ukvalifiserte) ledsagere i tråd med dette, men disse har blitt lønnet som om de var kvalifiserte ledsagere. Da dette ble oppdaget, tok Finnmarkssykehuset HF, som har ansvaret for pasientreiser i Finnmark, i samarbeid med de aktuelle kommunene, en runde for å rydde opp i denne uriktige praksisen.