Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:445 (2021-2022)
Innlevert: 22.11.2021
Sendt: 23.11.2021
Besvart: 30.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at sykehus i hele landet kan få tilgang på spesialkompetanse på tolking av røntgenbilder og annen bildediagnostikk av barn - for å kunne diskutere symptom og tegn på eventuell mishandling.
I hvilken grad samarbeider Ullevål og Rikshospitalet med landets øvrige sykehus (spesifikt antall årlige konsultasjoner fra andre sykehus)?

Begrunnelse

I en sak på NRK.no 22.11.21 går det frem at manglende beredskap utenfor normal arbeidstid ved flere norske sykehus gjør at vi risikerer at det ikke oppdages at barn kan være utsatt for mishandling. Det fremkommer i saken at få leger ved norske sykehus har tilgang på spesialkompetansen som skal til for å avsløre barnemishandling. Selv ved et stort sykehus som Akershus Universitetssykehus forteller overlege Thomas Norheim Alme at dette er en situasjon sykehuset ofte står i. Det er svært alvorlig dersom barn sendes hjem fra sykehus uten at det oppdages at skader de behandles for på sykehuset kan skyldes mishandling. Vi må gi fagfolk muligheten til å kunne avdekke eller oppdage barnemishandling når barn kommer på sykehus. Det fremgår av nyhetssaken i NRK 22.11.21 at det å tolke røntgenbilder og annen bildediagnostikk på barn krever spesialkompetanse. Den spesialkompetansen er ikke tilgjengelig på de fleste sykehus store deler av døgnet. Bare Ullevål og Rikshospitalet har barneradiologisk beredskap i helger og etter klokka 16 på hverdager.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg har bedt om en orientering fra de regionale helseforetakene om tilgangen på spesialkompetanse i barneradiologi ved mistanke om vold mot barn.
De regionale helseforetakene fremhever samarbeidet mellom flere spesialiteter som avgjørende for diagnostikk av fysisk mishandling, ikke bare barneradiologisk kompetanse.
Alle helseforetak har etablert egne rutiner for undersøkelser ved mistanke om vold mot barn, og flere angir et relativt beskjedent behov for spesialkompetanse i barneradiologi utenom normal arbeidstid. Flere helseforetak viser til veilederen utarbeidet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) om vold i nære relasjoner. Veilederen inneholder anbefalinger om medisinsk undersøkelse ved mistanke om mishandling, inkludert radiologisk undersøkelse.
Bortsett fra Oslo universitetssykehus, er det ingen helseforetak som har kontinuerlig vaktdekning av barneradiolog. Større helseforetak og regionsykehus har imidlertid radiologer og radiografer med kompetanse i barneradiologi på dagtid. Disse kan vurdere bilder fra andre helseforetak, enten ved at de oversendes, eller ved at man får direkte tilgang til bilder gjennom felles radiologisystem. Helse Vest har under utredning en felles barneradiologisk vaktordning i regionen.
Helseforetakene i Helse Sør-Øst har et etablert samarbeid med Oslo universitetssykehus dersom det er behov for spesialkompetanse. Henvendelsene går oftest i første omgang via barneavdelingen for felles vurdering.
Helse Sør-Øst har ikke bedt Oslo universitetssykehus dokumentere antall årlige konsultasjoner med andre sykehus.
I de øvrige helseregionene går henvendelsene om behov for spesialkompetanse i første rekke til eget regionsykehus. Det synes å variere hvor omfattende dette samarbeidet er.
Det er min vurdering at det kan være et potensial for kvalitetsheving og et mer systematisk samarbeid i barneradiologi både innenfor og mellom helseregionene. Jeg vil ta dette med i arbeidet med ny opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner.