Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:330 (2021-2022)
Innlevert: 11.11.2021
Sendt: 11.11.2021
Besvart: 18.11.2021 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Hvordan kan kulturministeren løfte saken om det gamle norske kongshornet som befinner seg på museum i København, men som bør stilles ut permanent i Norge?

Begrunnelse

Kulturministeren har på en god måte løftet saken om den samiske trommen med sin danske kollega.
Samtidig finnes en tilsvarende sak som ikke er tatt tak i: Det gamle norske kongshornet befinner seg stadig på museum i København. Kongshornet er kanskje en av de viktigste gjenstandene som er bevart fra tidlig norsk middelalderhistorie, og har antakelig hatt tilsvarende funksjon som kronjuveler, altså symbolsk og seremonielt svært viktig for Norge den gangen. Kongshornet er sannsynligvis laget i Bergen og tilhørte den siste norske kongen, før vi gikk i union med danskene.
Saken ble løftet få år tilbake, men dessverre uten resultat. Den gang fremkom det synspunkter fra Kulturhistorisk museum, som blant annet argumenterte med at museet ikke hadde plass. I mellomtiden har det samme museet i sommer returnert 600 kulturminner - blant annet mynter, smykker og en gammel steinøks, til sine opprinnelsesland.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: I begrunnelsen for spørsmålet viser representanten til at Kulturhistorisk museum nylig har returnert et større antall gjenstander til sine respektive opprinnelsesland. Jeg gjør oppmerksom på at dette ikke dreide seg om objekter fra museets samling, men gjenstander som var beslaglagt av Tollvesenet, og midlertidig oppbevart i museet mens de respektive sakene ble undersøkt.
Saker som omhandler formelt eierskap til kulturhistoriske gjenstander reiser en del spørsmål av museumsfaglig karakter. Derfor bør det også være de relevante museene som tar initiativ i saker som angår eierskap og eventuell tilbakeføring av kulturhistoriske gjenstander, som befinner seg i samlinger i andre land.
Å be om å få tilbakeført gjenstander uten at det foreligger en plan for hvordan de aktuelle objektene skal oppbevares, forskes på og gjøres tilgjengelige for publikum, er ikke uten videre tilrådelig.
Det foreligger ingen henvendelse fra relevante museer om denne kulturhistoriske gjenstanden, og jeg ser derfor ikke at grunnlaget er til stede for å løfte denne konkrete saken på nåværende tidspunkt.