Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:310 (2021-2022)
Innlevert: 09.11.2021
Sendt: 10.11.2021
Besvart: 18.11.2021 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Er statsråden bekymret for at andelen studenter og unge voksne som sliter med søvnvansker øker, og hva gjør høyskolene og universitetene konkret for å følge dette opp slik at de som har søvnvansker får hjelp?

Begrunnelse

Nye tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) og oppsummering fra Folkehelseinstituttet viser at det er en tydelig økning i andelen studenter og unge voksne som siden 2010 har meldt om søvnvansker. Undersøkelsen er rettet mot fulltidsstudenter i alderen 18 til 35 år ved norske høyskoler og universiteter. Tallene viser også at det har vært en dobling av sovemedisinbruk hos ungdom. Folkehelseinstituttet viser også til at tidligere studier har vist en sammenheng mellom insomni og en betydelig høyere risiko for å stryke til eksamen og en forsinket progresjon i studiene (Vedaa, 2019).
https://www.fhi.no/nyheter/2021/sovnvansker-oker-hos-unge-voksne/

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: En forutsetning for å lykkes som student, er å ha det bra. Det er bekymringsfullt når den siste helse- og trivselsundersøkelsen blant studenter (SHoT) viser at andelen som oppgir å ha insomni og andre alvorlige psykiske plager øker. Det er derfor bra at spørsmål om studenters psykiske helse får oppmerksomhet, og jeg deler representant Svardal Bøes engasjement i dette spørsmålet.
I utgangspunktet skal studenter som sliter psykisk, få den hjelpen de trenger gjennom offentlige helsetjenester. Utdanningsinstitusjonene har i samarbeid med studentsamskipnadene ansvar for å legge forholdene til rette for et godt studiemiljø og arbeide for å bedre studentvelferden på lærestedet.
Studentsamskipnadene har et omfattende helsetilbud til studentene som omfatter bistand til studenter som sliter med psykiske plager, herunder søvnvansker. Etter at resultatene fra SHoT-undersøkelsen ble lagt frem, kontaktet Kunnskapsdepartementet alle studentsamskipnadene og ba de redegjøre for hvilke helsetilbud de har til studentene. Svarene viste at samskipnadene er opptatt av psykisk helse hos studentene, og at de aller fleste har et godt tilbud til studentene i egen regi eller i samarbeid med den kommunale helsetjenesten.