Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:298 (2021-2022)
Innlevert: 09.11.2021
Sendt: 09.11.2021
Besvart: 12.11.2021 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Kriminalomsorgsdirektoratet har i rundskriv innført krav om å bli orientert når tillitsvalgte i kriminalomsorgen inviterer journalister og politikere til straffegjennomføringsenhetene, mot protester fra de tillitsvalgte.
Hvordan vurderer statsråden denne kontrollen av de tillitsvalgtes mulighet til å ytre seg, og hvordan vil statsråden sikre de ansattes ytringsfrihet, særlig tatt i betraktning Sivilombudets undersøkelse om ytringsfrihet i offentlig sektor fra 2016?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I likhet med stortingsrepresentanten er jeg opptatt av at både tillitsvalgte og øvrige ansatte i kriminalomsorgen og andre virksomheter i justissektoren, har mulighet til å ytre seg. I min dialog med Kriminalomsorgsdirektoratet har jeg blitt forsikret om at etatens medierutiner ikke legger begrensninger på de ansattes yttringsfrihet eller de tillitsvalgtes mulighet til å ytre seg på vegne av sin organisasjon. Ansattes rett til å ytre seg er også beskrevet nærmere av direktoratet i Etiske retningslinjer for statstjenesten og kriminalomsorgen.
Etatens medierutiner skal også bidra til at Kriminalomsorgsdirektoratet kan følge opp sitt ansvar overfor departementet når det gjelder å informere om temaer med en særlig politisk eller mediemessig oppmerksomhet. For departementet, og for meg som statsråd, er det viktig å ha kjennskap til hvilke saker som politikere, media, tillitsvalgte, ansatte og andre interessenter anser som særlig viktig når det gjelder kriminalomsorgen. Dette ansvaret er synliggjort i departementets sin hovedinstruks til Kriminalomsorgsdirektoratet: «Direktøren skal varsle departementet umiddelbart […] ved hendelser som kan medføre politisk og/eller mediemessig oppmerksomhet». I retningslinjene Regjeringens forhold til Stortinget. Enkelte spørsmål i forholdet mellom regjeringen og Stortinget, utarbeidet av Statsministerens kontor, beskrives også et slikt informasjonsbehov. I disse retningslinjene understrekes det blant annet at departementet varsles dersom en stortingsrepresentant skal besøke et underliggende organ.