Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:39 (2021-2022)
Innlevert: 14.10.2021
Sendt: 15.10.2021
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 22.10.2021 av næringsminister Jan Christian Vestre

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): I Hurdalplattformen lover den nye regjeringen å stille langsiktig kapital til rådighet der dette kan spille en avgjørende rolle for å få til nye industrielle satsinger i Norge, for eksempel innen mineralnæringene.
Ser statsråden for seg at det skal opprettes et statlig kapitalfond, slik FrP foreslo i forbindelse med behandlingen av nordområdemeldingen?

Begrunnelse

Mineralnæringen er en viktig vekstnæring i det grønne skiftet, og har stort potensial i Norge. Næringen kan skape store verdier både i form av eksportinntekter og arbeidsplasser. Det kan også bli en viktig distriktsnæring. En hovedutfordring er imidlertid at det er knyttet betydelig risiko til næringen, og det viser seg vanskelig å stille nok privat kapital til rådighet.
I forbindelse med behandlingen av nordområdemeldingen (se Innst. 289 S (2020-2021)), foreslo Fremskrittspartiet at det opprettes et statlig eid kapitalfond for mineralnæringen etter samme modell som Finnish Minerals Group i Finland. Dette er et statlig eid spesialselskap som tar sikte på å maksimere verdien av finske mineralressurser, og jobber som en aktiv eier av gruve- og batteribransjeselskapene i Finland ved å delta i utviklingsprosjekter og industrialiseringen av disse. Det tilbyr aktiv kapital for gruvesektoren, og leter etter investeringer som kan gi positiv avkastning på sikt. Verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet støttet den gang Fremskrittspartiets forslag.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: I Hurdalsplattformen fremgår det tydelig at vi er opptatt av langsiktig kapital som blant annet kan utløse lønnsomme prosjekter i mineralnæringen. Mineralnæringen er en viktig næring som har betydning for sysselsetting og verdiskaping i hele Norge og som skaper ringvirkninger som gir økt aktivitet for mange næringer.
Staten bidrar i dag betydelig til kapitaltilgangen for selskaper i tidlige faser. Investinor kan gjøre direkte investeringer i selskaper, investere i såkorn- og venturefond, investere sammen med private investorer i såkorn- og venturefaseselskap, samt gjøre pre-såkorninvesteringer i fond eller via matching.
Nysnø Klimainvesteringer AS skal bidra til reduserte klimagassutslipp gjennom lønnsomme investeringer, sammen med private investorer. Nysnø investerer i unoterte selskaper og fond rettet mot unoterte selskaper, med virksomhet i eller ut fra Norge. Investeringene skal i hovedsak rettes mot selskaper i tidlige faser og mot ny teknologi i overgangen fra teknologiutvikling til kommersialisering.
Det statlige virkemiddelapparatet bidrar med kapital til norsk næringsliv også på andre måter, f.eks. gjennom lån, garantier og tilskudd, blant annet gjennom aktører som Innovasjon Norge, Eksportfinansiering Norge og Enova. Av Hurdalsplattformen fremgår det at vi vil gjennomgå hele det næringsrettede virkemiddelapparatet, med sikte på å forenkle, tilgjengeliggjøre og styrke ordningene som skal bidra til at norske bedrifter kan vokse. I plattformen er det også en ambisjon om å videreutvikle Investinor med mål om å kunne inngå partnerskap med private eiere for å sikre langsiktig industrielt eierskap og kapital.
I Nordområdemeldingen, Meld. St. 9 (2020 –2021), ble det varslet et investeringsfond med statlige og private midler, med formål om å bedre kapitaltilgangen og framveksten av gode forvaltermiljøer i nord. I revidert nasjonalbudsjett for 2021 ble det bevilget midler til et slikt fond, og det ble samtidig varslet at Investinor skulle få oppdraget med å lyse ut forvaltningen av fondet og forvalte den statlige delen av eierskapet i fondet. Fondet skal ha en minimumsstørrelse på 400 millioner kroner, og staten skal inn med inntil 50 prosent av kapitalen. Staten skal gå inn med kapital i fondet samtidig og på like vilkår som de private medinvestorene.
Oppdraget med å forvalte fondet skal tildeles av Investinor gjennom en åpen, transparent, ikke-diskriminerende og objektiv utvelgelsesprosess. Forvaltningen skal lokaliseres i Nord-Norge. Valg av forvalter skal baseres på kompetanse, og forvalterens kompetanse vil være en viktig faktor for hvilke bransjer og sektorer som fondet vil investere i. Det tas sikte på å etablere fondet i første halvår 2022.
Som det fremgår av Hurdalsplattformen er privat eierskap utgangspunktet for norsk næringsliv, og norske bedrifter skal ha gode, forutsigbare og stabile rammevilkår som legger til rette for private investeringer og videre vekst. Samtidig vil statlige virkemidler i mange tilfeller, på områder der det av ulike årsaker kan være markedssvikt, være en kilde til kapital for vekstselskaper enten de er i mineralnæringen eller i andre næringer. Jeg mener at vi i Hurdalsplattformen har et samlet helhetlig perspektiv på kapitaltilgang som kan bidra til å utløse lønnsomme prosjekter i mineralnæringen.