Karin Andersen (SV): Sykepleiere ved Sykehus Innlandet melder om økende samtidighetskonflikter, noe som i verste fall kan få fatale konsekvenser som på Lillehammer. Krav i Økonomisk langtidsplan har tatt ned senger og sykepleiestillinger. Pasientpågangen er like stor om ikke større med færre sykepleiere til oppgavene. Samtidighetskonflikter har blitt en del av hverdagen. Melding om avvik fører ikke frem.
Hvor mange fatale konsekvenser av samtidighets konflikter må til for at styringen endres og grunnbemanningen styrkes?
Begrunnelse
I Virksomhetsstrategi 2021-2024 blir Innlandet beskrevet fra Sykehuset Innlandet som:
«Befolkningen blir generelt eldre. Innlandet er det fylket i Norge med høyest antall over 65 år i forhold til antall i yrkesaktiv alder og antallet eldre vil øke frem mot 2040. I tillegg vil Innlandet i fremtiden oppleve flere pasienter med kroniske og sammensatte sykdomsbilder som krever tverrfaglig tilnærming, samtidig som sykehus og kommuner vil oppleve større utfordringer med å rekruttere kompetent helsepersonell. Komplekse og sammensatte symptomlidelser og alvorlig kronisk sykdom hos barn og ungdom skaper også spesielle utfordringer.»
Til tross for at virksomhetsstrategi beskriver et økende behov, straffes Sykehuset Innlandet i Økonomisk langtidsplan med en nedgang i befolkningsvekst.
«Økonomisk langtidsplan 2021-2024 viser at Sykehuset Innlandet står foran en utfordrende økonomisk situasjon i fireårsperioden. Oppdatering av befolkningstall og befolkningssammensetning, sosioøkonomiske kriterier og bruk av private aktører er elementer i inntektsmodellen fra Helse Sør-Øst RHF. Endringene i disse elementene gjør at Sykehuset Innlandet får noe reduserte inntektsrammer fra eier i årene som kommer. Årsaken er at befolkningen i Innlandet vokser relativt mindre enn i de andre sykehusområdene i Helse Sør-Øst. I tillegg til reduksjon i inntektsrammer, vil stadig mer av driftsbudsjettet måtte prioriteres til høykostmedisiner, pasientreiser, digitale løsninger og behandlingshjelpemidler Foretaket har innenfor somatisk virksomhet tidligere hatt høy DRG-produksjon per brutto månedsverk, over snittet i foretaksgruppen. Sykehuset Innlandet hadde i 2018 lavere aktivitet enn forventet og en høyere bemanning enn planlagt. DRG-produksjonen per brutto månedsverk ble derfor lavere enn tidligere år. Det var en positiv utvikling i 2019 i forhold til 2018. Foretaket ser at det vil bli krevende å øke produktiviteten ytterligere i planperioden, men kontinuerlig effektivitetsarbeid kombinert med omstillingsarbeid i foretaket vil bidra til å effektivisere pasientbehandlingen.»
Vi opplever allerede i dag effekten av omstillingen som er gjort- med en arbeidshverdag som preges av samtidighetskonflikter og det skal nå gjøres en ny omstillingsprosess i SI, til tross for beskrevet bilde i virksomhet.