Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2791 (2020-2021)
Innlevert: 11.08.2021
Sendt: 12.08.2021
Besvart: 19.08.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hva vil statsråden gjøre for å sikre elva Bjøråa og Ringavatnet i Orkland kommune mot akutt forurensning fra de gamle Dragset gruver og hvorfor har ikke statsråden besvart et snart to år gammelt brev fra Miljødirektoratet om saken?

Begrunnelse

31.10. 2019 sendte Miljødirektoratet et brev til Nærings- og fiskeridepartementet. Her anbefaler de rehabilitering av Mælisætertjønna, som er sterkt forurenset av slam fra de tidligere Dragset gruver. Ved brudd på dammen i Melisætertjønna vil forurensning transporteres nedover elva Bjøråa til Ringavatnet. Slammet i tjønna har høyt innhold av tungmetaller og har høy giftighet for vannlevende organismer. Lekkasjer kan dermed gjøre stor skade. Miljødirektoratet skrev i brevet at de mente det var nødvendig med rehabilitering av dammen og at dette måtte betales av Næringsdepartementet.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Miljødirektoratet viser i brev 31. oktober 2019 til at forurensningen skyldes tidligere drift på statens mineraler. Miljødirektoratet peker på at det i denne saken vil være urimelig å legge ansvaret for rehabilitering av dammen på grunneier, og reiser spørsmål om rehabilitering av dammen i dette tilfellet skal bekostes av Nærings- og fiskeridepartementet.
Det er normalt grunneier som har ansvaret for å vedlikeholde og ev. gjennomføre nødvendig rehabilitering av konstruksjoner på sin eiendom. Det er også utgangspunktet når det gjelder Malisætertjønna.
Staten er ansvarlig for sikring av hjemfalte bergverk med mindre annet er avtalt.
Mineralregelverket peker ikke på staten som ansvarlig for å rehabilitere dammer. Rehabilitering av dammer følger av vannressursregelverket.
Dragset gruver ble drevet fra 1869 og frem til rundt 1909. Hjemfall er en rett for staten til å overta konsesjonsbetinget virksomhet etter et visst antall driftsår. Hjemfallsretten for bergverk var regulert i industrikonsesjonsloven fra 1917 og falt bort i 1990. Staten ved NFD er derfor ikke ansvarlig på grunnlag av hjemfallsretten. Grunnen som gruven står på er i privat eie.
Saken reiser kompliserte og prinsipielle spørsmål, og det vil være behov for en grundig vurdering før vi kan gi vår tilbakemelding til Miljødirektoratet. Vi har dialog med Miljødirektoratet, som er innforstått med dette.
Saksbehandlingen i Nærings- og fiskeridepartementet har siden mars 2020 vært preget av håndtering av koronapandemien. Dette har beklageligvis hatt som konsekvens at departementet ikke har kunnet opprettholde fremdriften i en del ordinære saker, herunder denne.