Geir Adelsten Iversen (Sp): Mener fiskeriministeren at oppmaling av god konsumfisk til fiskemel og olje til fiskefôr er en god bærekraftig og samfunnsøkonomisk lønnsom forvaltning av Nordsjøsilda?
Begrunnelse
27. og 28. juli 2021 landet tre pelagiske trålere 1545 tonn Nordsjøsild for oppmaling til fiskemel og olje på Karmøy.
Dette illustrerer en trend som er blitt forsterket under den nåværende regjeringen: Fiskereguleringene er lagt opp slik at en større andel av fangstene av høykvalitets konsumfisk selges enten ubearbeidet til utlandet eller til oppmaling til mel og olje som råstoff for fiskefôr. I følge Norges Sildesalgslag ble i gjennomsnitt kun 58 prosent av fangstene av Nordsjøsild levert i Norge til konsumanvendelse av norske fartøy i 2018-20. Resten gikk til oppmaling til fiskemel og -olje
De tilsvarende tallene for 2013-17 var 88 prosent til konsum og 12 prosent til oppmaling. En sannsynlig årsak til at stadig mer av toppkvalitets konsumfisk anvendes til fiskemel og -olje, er at det ikke ser ut til å være noen omsetningsbegrensninger som sikrer at landingene går til den beste anvendelse – dvs. tilpasset konsumdustrien. Når både de tildelte kvotene og enkeltfangster fra hvert fartøy bare blir større og større - uten at fiskesalgslaget regulerer landingskvantumet etter konsumindustriens behov, blir det kun fiskemelfabikkene som er i stand til å ta unna slike store fangster på kort tid.
Denne fangst- og omsetningsformen bidrar til eventyrlige bedriftsøkonomisk lønnsomhet for de utvalgte rederier som er tildelt kvoter. Men er denne omsetningsformen i tråd med fiskesalgslagsloven av 2013 med et hovedformål «å medverke til ei berekraftig og samfunnsøkonomisk lønsam forvaltning av viltlevande marine ressursar» og Havressurslovens formål å styrke arbeidsplasser og bosetting i kystdistriktene.