Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2497 (2020-2021)
Innlevert: 17.06.2021
Sendt: 18.06.2021
Besvart: 23.06.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Vil statsråden ta initiativ til at badeglade småbarnsfamilier kan sette opp et basseng til barna uten å handle i strid med plan og bygningsloven?

Begrunnelse

Mange småbarnsfamilier kjøper oppblåsbare badebasseng til hagen for å kjøle seg ned i sommervarmen. Det er likevel grunn til å anta at svært få er kjent med kravene de er omfattet av etter Plan- og bygningsloven. Plan- og bygningsloven §28-6 setter opp krav om sikring for basseng, brønn og dam men gjør ingen avgrensninger mot midlertidige oppblåsbare basseng til bruk for småbarnsfamilier. Dermed er det like krav for sikring av et lite oppblåsbart basseng til barna med over 20 cm vanndybde som det er for faste, store svømmebasseng.
Privatpersoner er etter Pbl § 28-6 første ledd og TEK17 § 8-3 fjerde ledd er ansvarlige for å sikre basseng slik at ingen kan falle ut i det. Kriteriene som er oppstilt i veiledningen i TEK17 fremstår som urealistiske for ordinære oppblåsbare barnebasseng. Krav om å anlegge fysisk sikring over 150 cm med solid fundament, grunne partier, sikre bassenget med gitter, rist eller lignende over vannspeilet eller annen fysisk hindring fremstår som å være ment for faste, store svømmebassenger. Dagens regelverk gjør dermed badeglade småbarnsfamilier til lovbrytere når de setter opp et enkelt basseng til barna med over 20 cm vanndybde.
Det gjøres oppmerksom på at tidligere regjering har presisert forståelsen av regelverket slik: https://www.regjeringen.no/no/dokumentarkiv/stoltenberg-ii/krd/Nyheter-og-pressemeldinger/nyheter/2010/husk-a-sikre-bassenget/id611099/ og at det ikke er inntatt noen unntak for midlertidige badebasseng for barn. Det vises i denne sammenheng også til en artikkel på NRK.no der en forhandler av sikringsutstyr problematiserer om det overhodet er mulig å sikre barnebasseng med noe annet enn fysisk sikring som gjerde el.lign. https://www.nrk.no/osloogviken/sikring-av-basseng-1.11824204 Dette gjør i så fall PBL 28-6 til en bassengstopper for de som ønsker å opptre lovlydig i sommervarmen.
Utviklingen i bassenger har gjort det enkelt og rimelig å sette opp et midlertidig basseng til glede for hele familien. Kravene i lovverket fremstår som utdatert og lite tilpasset den virkeligheten som finnes i hagene til småbarnsforeldre.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Jeg kan berolige representanten om at badeglade småbarnsfamilier ikke trenger å være bekymret for å bryte plan- og bygningsloven.
Kravene i plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift om sikring, gjelder for basseng som er nedgravd eller som er fast forankret i grunnen, for eksempel med en betongkonstruksjon. Oppblåsbare badebasseng, trampoliner og hoppeslott, som både store og små barn har stor glede av i sommermånedene, er eksempler på tiltak som er så små og bagatellmessige at de faller utenfor plan- og bygningsloven. Jeg kan opplyse om at dette også fremgår av veiledningen til byggesaksforskriften, som er tilgjengelig på hjemmesiden til Direktoratet for byggkvalitet, www.dibk.no.
Selv om plan- og bygningsloven ikke stiller krav om sikring av oppblåsbare basseng, så er det viktig at foreldre setter seg godt inn i medfølgende bruksanvisninger med råd om bruk og sikkerhetstiltak, og på den måten unngår at det oppstår farlige situasjoner for barn.