Skriftlig spørsmål fra Arne Nævra (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2469 (2020-2021)
Innlevert: 15.06.2021
Sendt: 15.06.2021
Besvart: 21.06.2021 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Arne Nævra (SV)

Spørsmål

Arne Nævra (SV): Kongsberg jeger og fiskerforening (KJFF) har leid fiskerettighetene til Statskog på Kongsberg i over 65 år. Statskog vil ikke fornye avtalen om leie av fiskevann med KJFF med begrunnelse at Statskog sin strategi var å ikke la lokale foreninger leie vann og utøve fiskekultivering. KJFF og andre lokale fiskerforeninger opplever at Statskog nekter frivillige organisasjoner i å delta med frivillig dugnad.
Er dette en praksis statsråden syns er i orden, og hvis ikke, kan hun ta initiativ for å endre den?

Begrunnelse

Statskog eier store deler av skogsområdene vest for Kongsberg som omfatter ca. 50 vann med kjent bestand av fisk.
Kongsberg sportsfiskere, og etter hvert Kongsberg jeger og fiskerforening KJFF), har leid fiskerettighetene i disse vannene fra Sølvverket og senere Statskog i mer enn 65 år.
KJFF utførte ca. 900 dugnadstimer pr. år på fiskekultivering i Statskogs vann. KJFF drev et moderne klekkeri som forsynte vannene med ørret. KJFF solgte rimelige fiskekort.
KJFF kan gjennom en leieavtale med Statskog selge fiskekort som omfatter både Statskogs vann i Kongsberg og i tillegg de fleste eiendommer langs Numedalslågen gjennom Kongsberg til halve prisen av hva befolkningen må betale for Statskog sitt fiskekort i dag. Dette får KJFF til gjennom frivillig dugnadsarbeid. De som kjøper Statskog sitt fiskekort får fortsatt adgang til fiske.
I 2008 nektet Statskog å fornye leieavtalen. I 2016 tok KJFF igjen opp ønsket om å få fornyet leieavtalen med Statskog sentralt. Statskog sentralt fastholdt at Statskog sin strategi var å ikke la lokale foreninger leie vann og utøve fiskekultivering.
KJFF har i kontrast til dette utsagnet fått bekreftet at både Kongsvinger og Gjerstad jeger og fiskerforeninger har leieavtaler med Statskog.
KJFF tenker seg en løsning der Statskog selger fiskekort som før. KJFF fornyer leieavtalen med Statskog i Kongsberg og selger fiskekort for dette området + en de fleste eiendommer langs Numedalslågen gjennom Kongsberg som KJFF allerede har leid, til ca. halve prisen av hva Statskog tar i dag. Dvs. alle vannene i Kongsberg blir samlet i et rimelig fiskekort.
Pengene som KJFF får fra et lokalt fiskekortsalg går uavkortet til kjøp av settefisk og nødvendig fiskekultivering. KJFF estimere 900 dugnadstimer/år. Med en antatt timepris på 300 kr vil det koste Statskog (900 x 300) = 270 000 kr å gjøre samme innsats.
Forslaget til KJFF skissert over vil gi en vinn/vinn situasjon med bedre fiskekultivering av Statskog sine vann helt uten utgifter for Statskog og billigere lokale fiskekort for befolkningen.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Statens begrunnelse for eierskapet i Statskog SF er å sikre bærekraftig forvaltning av statlige skog- og fjelleiendommer med tilhørende ressurser, herunder å legge til rette for allmennhetens behov for jakt-, fiske- og friluftstilbud med videre.
I tråd med eierskapspolitikken som er lagt fram for Stortinget, senest i Meld. St. 8 (2019–2020) Statens direkte eierskap i selskaper — Bærekraftig verdiskaping, er det en klar rollefordeling mellom foretakets eier på den ene side og foretakets ledelse bestående av styret og daglig leder på den annen side. Valg av strategier for å nå foretakets mål og forvaltningen av foretaket hører under styret og daglig leder.
Det er riktig at Statskog SF har som strategi å ha overordnet styring med forvaltningen av jakt og fiske selv. Foretaket mener at dette best sikrer en helhetlig og bærekraftig forvaltning av jakt og fiske på sine eiendommer. Dette er årsaken til at foretaket ikke ønsket å fornye avtalen med Kongsberg jeger- og fiskeforening (KJFF) i 2008, i likhet med flere andre lignende avtaler.
Statskog SF viser til at de har et tett samarbeid med ulike foreninger og organisasjoner, og at foretaket generelt er positiv til slike samarbeid fordi det både skaper lokalt engasjement og samtidig er effektivt i den forstand at foretaket opplever å få mye igjen for ressursene. Statskog SF har et omfattende samarbeid med Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF), både sentralt og lokalt, og setter stor pris på NJFF sin innsats for bærekraftig jakt og fiske i Norge. Foretaket opplyser at de er generelt positive til samarbeid innenfor rammer som underbygger allmennhetens tilgang og bærekraftig forvaltning, og er på samme måte åpen for samarbeid med KJFF.
Jeg kan derfor ikke slutte meg til påstanden om at Statskog SF hindrer frivillige organisasjoner i å delta med frivillig dugnad. Samtidig mener jeg det er naturlig at foretaket, som ansvarlig grunneier, setter premissene for aktivitetene på egen grunn.