Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2256 (2020-2021)
Innlevert: 21.05.2021
Sendt: 25.05.2021
Besvart: 31.05.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Hva vil kulturministeren gjøre helt konkret for alle de tusenvis av frivillige landet rundt, og de små frivillige arrangører som jobber på dugnad ute i distriktene som nærmest er avhengige av å holde 3-6 arrangementer i året for å overleve, men som nå ikke har den muligheten pga. restriksjoner og nedstengningen og som ikke har mulighet til å ta ansvar for å teste sitt publikum slik kravene er?

Begrunnelse

I forhold til kulturministerens uttalelse under pressekonferansen den 5. mai ang gjenåpningen av samfunnet uttalte han at det er arrangøren av arrangementet som er ansvarlig for smittevern gjennom hurtigtesting, sjekking av smittevernsertifikat etc. da de er den profesjonelle part ved avholdelse av ulike arrangementer. En slik forordning krever menneskelige ressurser og kompetanse i en tid da helsepersonell har mye å gjøre. Kommunene har heller ikke ressurser til å avhjelpe ved denne type testing da midlene der må brukes på testing, smittesporing og vaksinering av befolkningen.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Det er opprettet en stimuleringsordning for frivillighetssektoren som skal bidra til at organisasjonene kan utvikle nye og tilpasse eksisterende aktivitetstilbud til smittevernsrestriksjonene. Alle organisasjoner som er registrert i Frivillighetsregisteret på søknadstidspunktet kan søke støtte gjennom ordningen. Stimuleringsordningen gjelder for perioden 1. januar – 31. august, og regjeringen har foreslått å forlenge ordningen ut oktober.
Organisasjonene kan her søke om støtte til å dekke følgende:
- merkostnader og/eller kostnader til utvikling av eller tilpasning av aktiviteter som digitale tilbud og kompetansehevende tiltak
- mindreinntekter fra arrangementer
- mindreinntekter fra annen spesifisert aktivitet avgrenset til publikumsinntekter og utleieinntekter.
Mindreinntekter fra arrangement og annen spesifisert aktivitet viser til differansen mellom inntekter fra arrangement/aktivitet i en normalsituasjon og de faktiske inntektene fra arrangement/aktivitet. Det kan utbetales et tilskudd på 70 prosent dersom arrangementet/aktiviteten gjennomføres helt eller delvis. Ved avlyst arrangement/aktivitet kan det utbetales et tilskudd på 50 prosent.
Denne innretningen sikrer at organisasjonene får dekket en andel av sine bortfalte inntekter, også dersom arrangementet eller aktiviteten avlyses.
I tillegg vil organisasjonene ha mulighet til å søke om støtte til å dekke sine merkostnader, altså kostnader som påløper på grunn av myndighetspålagte restriksjoner, råd og anbefalinger knyttet til koronautbruddet.
Det er foreløpig ingen krav om bruk av hurtigtester ved arrangementer. Helsemyndighetene utreder fremdeles hvordan koronasertifikat og hurtigtesting skal tas i bruk. Her følger vi også arbeidet i EU tett.
Koronasertifikatet skal være et virkemiddel for å gjøre lettelser, ikke for å gjøre innstramminger. I regjeringens gjenåpningsplan legges det opp til å øke det tillatte antallet deltakere på arrangementer på trinn 3 og 4, både for arrangementer med og uten en eventuell bruk av koronasertifikat. Det vil altså fremdeles være mulig å gjennomføre arrangementer uten koronasertifikat, men da med et noe lavere antall deltakere.