Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2187 (2020-2021)
Innlevert: 11.05.2021
Sendt: 12.05.2021
Besvart: 20.05.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Vil statsråden ta initiativ til en gjennomgang av finansieringssystemet for rettslige obduksjoner, og i hvilke sammenhenger med hvilke begrunnelser er statsråden kjent med at påtalemyndigheten beslutter ikke å be om en sakkyndig likundersøkelsen når dødsårsaken er uviss?

Begrunnelse

I Norge blir det hvert år utført ca. 2 000 rettslige obduksjoner, av totalt 40 000 dødsfall. I Sverige er det 8 000 rettslige obduksjoner av totalt 90 000 dødsfall.  i Norge, sett opp mot folketall, gjennomføres over 40 % færre obduksjoner enn i Sverige. Tidligere var tallene ganske sammenlignbare.
En rettsmedisinsk obduksjon, eller sakkyndig likundersøkelse, utføres alltid på begjæring fra påtalemyndigheten, og ikke på bestilling fra lege. Før 1992 ble alle kostnader knyttet til rettslige obduksjoner belastet av Delinkventfondet. Da dette ble avviklet ble kostnadene lagt over på hvert enkelt politidistrikt. Etter politireformens strukturdel medførte det at Politiets Fellestjenester (PFT) startet et arbeid med felles anbudskriterier på transport for hele landet. Hvert politidistrikt ble inndelt i regioner og hver region skulle ha en fast pris per transportoppdrag knyttet til rettslig obduksjon. Virke Gravferd har uttalt at nedgangen ble stor i antallet rettslige obduksjoner etter dette.
En endring i obduksjonsloven fra 2019 pålegger at det skal gjennomføres rettsmedisinsk obduksjon av alle drepte i veitrafikken og at kostnadene dekkes av politiet. I henhold til Straffeprosesslovens § 228 skal sakkyndig likundersøkelse foretas når det er grunn til mistanke om at noens død er voldt ved en straffbar handling. Påtalemyndigheten kan også ellers beslutte at det skal foretas sakkyndig likundersøkelse når dødsårsaken er uviss og særlige forhold krever slik undersøkelse.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Alle unaturlige dødsfall er meldepliktige til politiet. Etter straffeprosessloven § 228 skal sakkyndig likundersøkelse (rettslig obduksjon) foretas "når det er grunn til mistanke om at noens død er voldt ved en straffbar handling", og kan også ellers besluttes foretatt "når dødsårsaken er uviss og særlige forhold krever slik undersøkelse". Påtaleinstruksen § 13-2 gir nærmere føringer for sistnevnte vurdering.
Bestemmelsene legger opp til en viss skjønnsutøvelse. Politiets beslutning om det skal gjøres en sakkyndig likundersøkelse, baserer seg således på en konkret vurdering av forholdene i den enkelte sak.
Politidirektoratet opplyser at man ikke har informasjon som tilsier at det ikke rekvireres sakkyndig likundersøkelse når forholdene rundt et dødsfall tilsier det.
Riksadvokaten har informert meg om at han ikke har grunnlag for å konstatere at regelverket ikke praktiseres lojalt.
Alle driftsrelaterte utgifter i politiet dekkes over politiets budsjett. Over politibudsjettet dekkes også straffesaksutgiftene, herunder utgifter til obduksjon. Politiet må hver dag gjøre økonomiske prioriteringer, men jeg legger til grunn at kvaliteten på etterforskningen er blant de forhold som prioriteres høyest. Slike prioriteringer bør også i fremtiden gjøres av den lokale politi- og påtalemyndighet.