Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2122 (2020-2021)
Innlevert: 04.05.2021
Sendt: 05.05.2021
Besvart: 10.05.2021 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Hvordan vil regjeringen sørge for at den nye forsvarskommisjonen får en bred sammensetning, og hvordan vil regjeringen involvere Stortinget for å sørge for at dette skjer?

Begrunnelse

Sosialistisk Venstreparti har lenge etterlyst bredere debatt, større åpenhet og bedre demokratisk forankring av utenriks- og sikkerhetspolitiske veivalg. I forbindelse med dette tok SV til orde for en opprettelse av en ny norsk forsvarskommisjon i 2018 (Representantforslag 8:13 S (2018-2019)). I forbindelse med behandlingen av den seneste Langtidsplanen for forsvarssektoren (Prop. 14 S (2020-2021), vedtok et samlet Storting å nedsette en ny forsvarskommisjon, for å drøfte de sikkerhetspolitiske utfordringene Norge står overfor (Innst. 87 S (2020-2021):

«Forsvarskommisjoner har tidligere vært satt ned når globale politiske omveltninger har skapt en ny forsvars- og sikkerhetspolitisk situasjon. I lys av mange av de utviklingstrekkene som skisseres i langtidsplanen, mener komiteen av det er behov for en ny forsvarskommisjon for å sørge for en bred og åpen dialog om forsvars- og sikkerhetspolitiske utfordringer og gi innspill til arbeidet med kommende langtidsplaner.

På denne bakgrunn fremmer komiteen følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i løpet av 2021 sette ned en forsvarskommisjon med bred faglig og politisk sammensetning for å vurdere de sikkerhetspolitiske utfordringene for Norge, med sikte på å skape et bredest mulig grunnlag for videre utvikling i forsvarssektoren.»

Spørsmålsstiller vil i denne sammenhengen minne om Stortingets eksplisitte ønske om en forsvarskommisjon med bred faglig og politisk sammensetning. For å sikre dette, har tidligere kommisjoner vært nedsatt gjennom en felleskoordinering mellom Stortinget og regjeringen. Som eksempel kan her nevnes Forsvarskommisjonen av 1990. Ni av kommisjonens medlemmer ble oppnevnt etter forslag fra de da seks riksdekkende politiske partier i Stortinget. Fem medlemmer kom fra forsvarssektoren, og det ble også tatt hensyn til geografiske forhold, gitt at Nord-Norge og nordområdene var og er av spesiell viktighet i den norske sikkerhetspolitiske virkeligheten.
Spørsmålsstiller mener det også er naturlig og viktig, gitt at ønsket om opprettelsen av kommisjonen kommer fra Stortinget, at kommisjonens mandat også blir til i et samarbeid mellom regjeringen og Stortinget. Det er samtidig viktig at en uavhengig forsvarskommisjon står fritt til å definere sitt arbeid.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: En samlet utenriks- og forsvarskomité innstilte på en ny forsvarskommisjon høsten 2020. Regjeringen stiller seg bak behovet for og verdien av å nedsette en forsvarskommisjon som kan vurdere de sikkerhetspolitiske utfordringene for Norge, med sikte på å skape et bredest mulig grunnlag for videre utvikling i forsvarssektoren. Vi har gjennom våren arbeidet med forslag til innretning og mandat.
Jeg vil på vegne av regjeringen benytte de kommende ukene til konsultasjoner med partiene om kommisjonen og nominering av medlemmer. Målsettingen bør være at kommisjonen kan starte sitt arbeid til høsten.
Jeg er opptatt av at forsvarskommisjonen får en sammensetning som har politisk legitimitet og faglig tyngde. Jeg vil i dialog med partiene ta til orde for at kommisjonen blir satt sammen av politiske og faglige medlemmer som er samlende, nytenkende, selvstendige, ser helheten og som samlet sett representerer et godt mangfold.
Jeg ser frem til et godt samarbeid med alle partiene for å få på plass en god sammensetning til denne viktige forsvarskommisjonen for vår tid.