Skriftlig spørsmål fra Geir Adelsten Iversen (Sp) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:2079 (2020-2021)
Innlevert: 30.04.2021
Sendt: 30.04.2021
Besvart: 07.05.2021 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Geir Adelsten Iversen (Sp)

Spørsmål

Geir Adelsten Iversen (Sp): Vil statsråden tillate at den større flåte ødelegger for den minste rekeflåten med sitt fiske etter reker helt inne i Laksefjorden, og det må være mulig å regulere dette på en bærekraftig måte?

Begrunnelse

For noen dager siden kunne vi lese i Kyst og Fjord at befolkninga i Lebesby kommune ser med stor bekymring på det knallharde rekefiske som foregår på Laksefjorden. Trålere på opptil 70 fot med dobbelttrål hører ikke hjemme inne på fjordene og langt oppi fjæra-steinene. Endelig har rekeforekomstene tatt seg opp igjen, men med den beskatningen man nå er vitne til er det grunn til bekymring i forhold til hvor langsiktig og bærekraftig denne ressursen nå forvaltes.
Rekeforekomstene på Laksefjorden burde fortrinnsvis forbeholdes den mindre flåte, noe som vil skape større forutsigbarhet for den delen av flåten som ikke har den samme aksjonsradius og er egnet for å fiske langt til havs.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Jeg vil først forsikre om at rekefisket i Laksefjorden forvaltes bærekraftig, og at myndighetene og forskerne følger nøye med på fisket og bestandssituasjonen for reker nord for 62°N.
Det er de siste årene gjort et betydelig arbeid med forvaltningen av kystrekefisket nord for 62°N. Det er for eksempel innført felles minimum dybdegrense for Nordland, Troms og Finnmark på 170 meter gjeldende fra 1. januar 2018. Dette innebærer at trålerne må fiske på dypere områder enn 170 meter.
For å sikre et bærekraftig fiske er det også påbudt å bruke sorteringsrist i reketrål i dette området. Med virkning fra 1. februar 1990 ble det innført påbud om bruk av sorteringsrist ved fiske med reketrål på kysten av Nordland, Troms og Finnmark, innenfor 12 nautiske mil fra grunnlinjene. Påbudet ble utvidet til å gjelde i Norges økonomiske sone nord for 62°N fra 30. september 1991. Bakgrunnen for innføringen av sorteringsrist var først og fremst et ønske om å beskytte yngel og småfisk under minstemål, samt at dette ville avskjære all bifangst. Det foreligger ingen unntak fra påbudet. Det er heller ikke tillatt å benytte oppsamlingspose i dette området.
Bakgrunnen for dybdebegrensning har tradisjonelt vært å hindre bifangst, sikre havdeling og skape trygg avstand til andre redskapsgrupper. Siden innføringen av sorteringsristen har hensynet til bifangst fått mindre betydning.
Påbud om sorteringsrist har sammen med innsatsen til overvåkingstjenesten redusert bifangstproblemet i reketrålfisket. Det er klare kriterier for hvor mye yngel av små fisk som er tillatt i fangstene. Når det blir for stort innslag av yngel av små fisk i fangstene stenges området for rekefiske. Dette er ofte tilfelle for Laksefjorden, som typisk har vært stengt på grunn av høy yngelinnblanding i perioden oktober-april.
Jeg vil berømme Sjøtjenesten for deres innsats. De er til stede i området og kontrollerer feltene i samarbeid med Kystvakten. I tillegg har skipper et eget ansvar for å skifte felt ved for stor innblanding.
Vi har over tid utviklet gode verktøy som bidrar til å unngå fartøykonflikt, som posisjonsrapportering og gode digitale kart i BarentsWatch. Det er ingen andre enn reketrålerne som utnytter rekebestanden i Laksefjorden, men det er mindre fartøy som driver annet fiske med faststående redskap som teiner, garn og line. Når fiskerne melder inn hvor de setter sine faste redskaper til Kystvaktsentralen bidrar dette til å unngå konflikt mellom fartøyene, siden reketrålerne da kan unngå redskapskollisjon. Fiskeridirektoratet har ikke fått innspill om at det er konflikt mellom fartøy i Laksefjorden.
Representanten nevner at det foregår et fiske med trålere opptil 70 fot. Etter gjeldende regelverk har ikke fartøy over 19,81 meter (65 fot) adgang til å fiske innenfor fjordlinjene, jf. utøvelsesforskriften § 33f. Det er dermed forbudt for fartøy over 65 fot å fiske med reketrål innenfor fjordlinjen i Laksefjorden.
Jeg kan avslutningsvis også nevne at rekefisket nord for 62°N i 2020 var på ca. 31 000 tonn. Kvoterådet fra Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) var i 2020 satt til 150 000 tonn.