Audun Lysbakken (SV): Tilsier utviklingen den siste tiden, som smittesituasjonen i India og en mer åpen holdning til å diskutere patentproblematikken i andre vestlige land, at regjeringen mener det må tas en ny vurdering om den norske posisjonen i spørsmålet om patentlemping i WTO?
Begrunnelse
Etter et over et år med COVID-19-pandemien har den globale skjevfordelingen av vaksiner og helseressurser aldri vært tydeligere. Mens store deler av den vestlige verden kan forvente fullvaksinering i løpet av året, må store deler av verdens befolkning vente betydelig lengre.
Dette innebærer at verden står overfor kontinuerlige helsekriser i årene som kommer. De siste ukene har smitten økt drastisk i India, og landet har nå nådd over 300 000 daglige registrerte tilfeller. Samtidig er mangelen på vaksiner og medisiner akutt, og helsevesenet i fullstendig krise.
Smittesituasjonen i India angår oss alle, ikke bare på grunn av grunnleggende rettferdighetshensyn. Situasjonen aktualiserer også spørsmålet om hva som kan skje når pandemien får fortsette i lav- og mellominntektsland. Når dette skjer, øker risikoen for mutasjoner som truer oss alle.
Det er denne representantens syn man for lengst burde ha snudd hver stein for å øke produksjonen av vaksiner, medisiner og medisinsk utstyr så raskt som mulig. Regjeringen har gjentatte ganger blitt konfrontert med at den i WTO/TRIPS-rådet har stilt seg sammen med en liten, hovedsakelig vestlig blokk for å blokkere India og Sør-Afrikas initiativ om patentunntak.
Både utenriksministeren og utviklingsministeren har gjennom flere måneder vært sterkt avvisende til at et patentunntak kan føre til raskere og mer effektiv produksjon og distribusjon av vaksiner, medisiner og medisinsk utstyr i møte med pandemien. Dette til tross for at kravet om et patentunntak har bred støtte fra rundt hundre land, et stort antall sivilsamfunnsaktører, menneskerettighetsorganisasjoner og humanitære organisasjoner, samt et stort antall internasjonale organisasjoner, herunder Verdens helseorganisasjon (WHO). Denne uken uttrykte også den belgiske utviklingsministeren støtte til patentunntak og formidlet at man ville ta opp dette i EU. Samtidig pågår det en større diskusjon blant Demokratene i USA om støtte til patentforslaget.
Gitt at Norge nå leder TRIPS-rådet, hvor patentspørsmålene i WTO blir behandlet, har man en gylden mulighet til å bygge en koalisjon som inkluderer vestlige land for å sørge for et patentunntak som er bredt nok til at en kan øke produksjon av vaksiner, medisiner og medisinsk teknologi i kampen mot pandemien.