Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2028 (2020-2021)
Innlevert: 26.04.2021
Sendt: 26.04.2021
Besvart: 29.04.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden ta initiativ til en tydeliggjøring av et felles mandat for de regionale og lokale barnepalliative teamene slik at disse opprettes med sikte på likebehandling av alvorlig syke barn med forventet kort levetid?

Begrunnelse

Statsråden har i sitt oppdragsbrev til Helseforetakene datert 20.jan.2020, gitt tydelige signaler om at foretakene må prioritere å opprette barnepalliative team innen regionene.
Dette er nå godt i gang, men det kan synes som om det er stor forskjell fra region til region på innholdet som skal tilbys disse familiene.
I noen regioner kan det synes som om de barnepalliative teamene kun skal gi støtte på det konsultative nivå, mens i andre regioner tilbys det fra teamene oppsøkende tjenester.
I tillegg arbeides det med å utrede organisering/ansvarsfordeling som skal ivareta overordnet perspektiver/formål for tjenesten hos de regionale kompetansenettverkene som er under opprettelse.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det framgår av Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinje for palliasjon til barn og unge hvilke oppgaver og hvilken kompetanse de regionale og lokale palliative teamene bør ha. Retningslinjen anbefaler at hver helseregion bør opprette et tverrfaglig palliativt team for barn lokalisert til den regionale barne- og ungdomsavdelingen og at teamet bør ha hovedansvaret for fag- og kompetanseutvikling i sin region og være rådgivende for de lokale barnepalliative teamene. I tillegg til å være barnepalliativt team for sitt lokalsykehusområde anbefaler retningslinjen at regionsykehusenes barnepalliative team har et ansvar for helseregionens kompetanse, tilbud og kvalitet innen barnepalliasjon. Retningslinjen anbefaler at det regionale barnepalliative teamet både er et palliativt team og en kompetanseenhet og at det bør være sammensatt av fagpersoner med ulik yrkesbakgrunn og leger som representerer flere felt innen pediatrien.
I tillegg til de regionale teamene anbefaler den nasjonale faglige retningslinjen at det også etableres et tverrfaglig barnepalliativt team i alle barne- og ungdomsavdelinger, som trer i funksjon når et barn med livstruende/livsbegrensende tilstand blir kjent for avdelingen. Ifølge retningslinjen bør det palliative teamet vurdere, sammen med samarbeidspartner i kommunen og den berørte familien, hvilke tiltak som bør iverksettes for at barnet og familien får et helhetlig og godt palliativt tilbud. Det framgår også av retningslinjen at det barnepalliative teamet bør ha et nært samarbeid med alle relevante enheter i barne- og ungdomsavdelingen /-klinikken, inkludert barnehabilitering og Avansert hjemmesykehus, der dette finnes, og at teamet har ansvar for nødvendig kompetanseoverføring innad i barne- og ungdomsavdelingen og til kommunal helse- og omsorgstjeneste.
Som det vises til i spørsmålet er arbeidet med å etablere regionale palliative team godt i gang i helseregionene. Det er også etablert barnepalliative team ved flere lokale barne- og ungdomsavdelinger. På bakgrunn av føringene som er gitt i den nasjonale faglige retningslinjen for palliasjon til barn og unge, er det opp til de regionale helseforetakene og helseforetakene å vurdere hvordan de ønsker å organisere barnepalliative team i sin region, inkludert regionale kompetansenettverk, avhengig av regionale og lokale forhold. I hvilken grad teamene skal drive oppsøkende virksomhet vil blant annet avhenge av den lokale kompetansen og om det finnes andre tilbud til barn og unge som for eksempel Avansert hjemmesykehus for barn, som tilbyr oppsøkende tjenester i hjemmet til alvorlig syke barn.