Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2004 (2020-2021)
Innlevert: 22.04.2021
Sendt: 23.04.2021

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): Hva mener Kommunal- og moderniseringsdepartementet er det vesentlige når man skal vurdere egenskapene til trekledning på hus for å teste brannsikkerhet, er det hvilke egenskaper og verdier kledningen har når den er montert på vegg og ferdigbehandlet, og uavhengig av hvordan den er ferdigbehandlet?

Begrunnelse

I den såkalte «royalsaken» er det etterlatt et inntrykk av at royalkledning er mer brannfarlig enn andre typer kledning nordmenn har på husene sine. Produsentene av slik kledning mener dette er forårsaket av at testregimet er urettferdig og ikke måler det viktigste, nemlig egenskapene som de ulike kledningene har når de faktisk er montert på husene og er ferdig behandlet. Produsentene kritiserer derfor at testregimet ikke tar hensyn til hvilke egenskaper kledningen har når et bygg er helt ferdigstilt.
Uavhengige eksperter fra Erichsen & Horgen, et rådgivende ingeniørfirma med 95 års erfaring i bransjen, har nå testet royalkledning opp mot annen kledning, slik den vil være når folk faktisk bor i husene sine. Altså etter at de er malt eller beiset. Erichsen & Horgen skriver i sin konklusjon at “det er heller ingen systematisk eller statistisk signifikant forskjell mellom malt og royalbehandlet kledning mht. FIGRA-verdi". I prinsippet betyr dette at royalkledning er like trygt som all annen normal kledning. Slik dagens klassifiseringsregime fungerer, blir trekledning testet i det den forlater fabrikken. Royalprodusentene leverer på det tidspunktet i prosessen et helt ferdig produkt. Royalimpregnert kledning trenger ingen etterbehandling. Annen trekledning, enten den er ubehandlet eller grunnet, må påføres maling eller beis for å tåle de tøffe værforholdene vi har i Norge. Det skal være vanlig praksis at produsenter sender med instruksjoner om at kledning må behandles, og når den skal behandles igjen. Ubehandlet eller grunnet kledning får bedre resultater i branntester enn resultatene akkurat den samme kledningen får i branntester når den er ferdig behandlet med maling eller beis. Derfor er testregimet urettferdig overfor produsenter som leverer ferdig behandlet kledning fra fabrikk. Dessuten er dette testregimet egnet til å forvirre forbrukerne og kan gjøre folk redde for å kjøpe ferdigbehandlet kledning selv om denne er like trygg som annen kledning når det gjelder – altså når kledningene er på husene.
Halvferdige produkter blir sammenlignet med ferdige og de første kommer bedre ut i tester selv om det eneste relevante burde være egenskapene til det ferdige produktet. Situasjonen nå er uholdbar for royalprodusentene og deres kunder og den må løses.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Kjernen i denne saken er at produsenter av en type produkt, royalkledning, har opplyst at produktet har andre egenskaper enn hva tester viser. Det er dette som gjør at boligbyggere nå ikke får ferdigstilt byggeprosjekter, og folk ikke får flyttet inn i sine nye boliger.
Undersøkelser som blant annet Direktoratet for byggkvalitet har gjort, viser at også andre land tolker kravene til testing av overflatebehandlet trekledning likt som Norge.
Jeg mener at premisset om at royalbehandlet kledning og annen kledning i praksis har samme egenskaper når det er montert og ev. etterbehandlet på et bygg, ikke er riktig. Det foreligger ingen rapporter som, på generelt grunnlag, viser at malt eller beiset trekledning ikke tilfredsstiller klasse D i byggteknisk forskrift. Testene som Erichsen & Horgen har gjennomført for produsentene av royalbehandlet trekledning, gir ikke grunnlag for en slik påstand. Det fremgår også av disse testrapportene, at den totale varmeavgivelsen fra en royalbehandlet kledning er vesentlig høyere enn fra en vanlig trekledning med overflatebehandling. I en av rapportene fra testene er det derfor konkludert slik:
Dette medfører at en brann i royalbehandlet kledning vil kunne gi høyere varmeutvikling enn de malte kledningene. Dette kan medføre en akselerert vertikal brannspredning. Disse to effektene kan igjen føre til økt varmestråling fra brannen over en lengre tidsperiode enn hva man kan forvente i malte kledninger. Hvorvidt dette er et problem i praksis må undersøkes i storskalaforsøk.
Jeg er kjent med at produsentene av royalbehandlet trekledning har satt i gang slike storskalaforsøk. Dette er positivt, og vil gi viktig informasjon.