Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1916 (2020-2021)
Innlevert: 14.04.2021
Sendt: 14.04.2021
Besvart: 21.04.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Hva gjør kulturministeren for å gi festivalene trygghet og forutsigbarhet, når vil festivalene få svar, og vil det komme en egen ordning retta mot de større festivalene?

Begrunnelse

Arrangørene av viktige og store festivaler i Telemark er usikre og bekymra for sommeren og fremtida slik resten av festival-Norge er. De lurer på om det i det hele tatt blir festival i år, og hvordan denne eventuelt vil se ut. Kulturministeren har varslet at festivalene skal få avklaring i mai, som er svært kort tid før avvikling. Fortsatt er ikke den økonomiske forutsigbarheten på plass noe vi og festivalene selv har etterspurt. Flere av festivalene i Telemark varsler at dersom det ikke kommer på plass en forutsigbarhet for kompensasjon kan det bety kroken på døra.
Festivalbransjen har lenge etterlyst kriterier for hva som skal til for å lage trygge arrangement. Med kulturministerens oppfordring om å planlegge for fullt, er arbeidet godt i gang og kostnadene påløper for hver dag som går. Festivalene våre har behov for rask avklaring på om de skal avvikle eller ikke. I Telemark har vi store festivaler som trekker folk fra hele landet, som Notodden Bluesfestival med sine 25000 besøkende i 2019 eller som Treungenfestivalen med sine nær 30.000 besøkende i 2019. Som eksempler gir disse festivalene enorme ringvirkninger for hele lokalsamfunnet og regionen vår, har stor oppslutning og kulturell betydning. Det viktigste er derfor er at det snarest kommer på plass en økonomisk forutsigbarhet for de større festivalene, som gir trygghet for å kunne sette i gang. Likevel er fortsatt ikke en kompensasjonsordning for 2021 på plass. Første tildelingsrunde med stimuleringsordning viser også at svært mange har fått avslag, selv etter at arrangement var gjennomført. Flere fikk langt mindre enn det som var det omsøkte behovet. Det vites heller ikke om det nå planlegges en egen ordning for sommerfestivalene, som er tilpasset deres behov.
Jeg vil håpe og tro at kulturministeren gjør det han kan for å gi festivalene den tryggheten de trenger for å kunne arrangere innenfor de gjeldende smittevernstiltak, men da må informasjon om hva som faktisk må ligge til grunn for å kunne gjennomføre på plass, og ikke minst den økonomiske forutsigbarheten må sikres.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Jeg kan forsikre representanten om at jeg og regjeringen gjør det vi kan for å gi festivalene og andre kulturarrangører så stor forutsigbarhet som overhodet mulig og at vi vil stille opp for kulturen så lenge det er nødvendig å begrense aktiviteten på grunn av smittevernhensyn.
Rett etter påske la regjeringen fram sin plan for gjenåpning, en plan som er delt i fire trinn. Jeg vet at mange ønsker seg fastsatte tidspunkter for når vi igjen kan gå på festivaler og andre kulturarrangementer. Men vi må vite at det er trygt å gjenåpne. Derfor bygger planen på data og ikke datoer. Før det blir aktuelt å gå fra ett trinn til et annet, vil det bli gjort vurderinger basert på tre sjekkpunkter:

- Smittesituasjon og sykdomsbyrde
- Kapasitet i helsetjenesten
- Vaksinasjon

Når det kommer til antallsbegrensninger er det gitt forutsigbarhet for arrangører i trinn 1 og 2 i gjenåpningsplanen for både innendørs- og utendørsarrangementer, mens det i trinn 3 og 4 vil bli gjort løpende vurderinger.
Som statsministeren sa i sin redegjørelse til Stortinget, vil regjeringen komme tilbake til rammer for festivaler og andre arrangementer gjennom sommeren tidlig i mai. I tillegg vil spørsmål knyttet til bruk av helsepass/vaksinesertifikat utredes nærmere.
Mitt og regjeringens mål har vært, og vil fortsatt være, å holde hjulene i gang i kultursektoren og bidra til så stor aktivitet som mulig, innenfor gjeldende smittevernregler- og råd.
Derfor viderefører regjeringen kompensasjons- og stimuleringsordningene for kultursektoren gjennom sommeren. Stimuleringsordningen skal bidra til gjennomføring av arrangementer i kultursektoren, innenfor smittevernpålegg gitt av offentlige myndigheter. Ordningen vil bidra til økt aktivitet og oppdrag for hele verdikjeden.
Regjeringen vil bidra til at befolkningen over hele landet har tilgang til kulturopplevelser gjennom og etter at pandemien er over, og samtidig sikre den kulturelle infrastrukturen. Det gjør vi fordi kunst og kultur er viktig, for den enkelte, for fellesskapet og for samfunnet.