Skriftlig spørsmål fra Morten Stordalen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1624 (2020-2021)
Innlevert: 12.03.2021
Sendt: 15.03.2021
Besvart: 23.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Morten Stordalen (FrP)

Spørsmål

Morten Stordalen (FrP): Hvordan vil statsråden sikre at alle i risikogruppene for koronaviruset, og som har fastlege i en annen kommune enn den de er bosatt i, får tilbud om vaksinering?

Begrunnelse

Ifølge en Aftenposten-artikkel 7. mars er FHI, Helsedirektoratet og flere kommuner bekymret for om alle som er i risikogruppen og som har fastlege i en annen kommune enn den de bor i, får tilbud om koronavaksine. Det er ca. 700.000 såkalte gjestepasienter i Norge. De fleste av disse jobber eller studerer i en annen kommune enn den de er bosatt i.
Det er kommunene selv som bestemmer hvordan de skal vaksinere sine egne innbyggere. Rådet fra FHI er at fastlegene bør vaksinere alle sine pasienter som er i risikogruppene, uavhengig av om de bor i kommunen eller ikke. I de kommunene som har valgt at fastlegene skal gjøre dette, er det legene som velger ut hvem som skal prioriteres. Hvis de som blir prioritert er en gjestepasient, er det kommunen som fastlegene hører til som må gi beskjed til hjemstedskommunen til de som blir prioritert.
Dette skaper store utfordringer for kommunene som har mange gjestepasienter, særlig folkerike kommuner som kan ha et høyt antall andre kommuner som de må kontakte. I Oslo har fastlegene pasienter fra 353 kommuner, men også en mindre by som Molde har gjestepasienter fra 198 kommuner. Hovedutfordringen for kommunene er at det ikke er et nasjonalt system for å gi informasjon om gjestepasientene i risikogruppen til andre kommuner på en forsvarlig måte.
Hvis kommunene velger å følge rådet til FHI om å vaksinere gjestepasientene, får de færre vaksinedoser til sine egne innbyggere. Derfor er det kommuner som har valgt å ikke vaksinere alle gjestepasientene som er risikogruppen. De kommunene som velger å ikke vaksinere gjestepasienter, må varsle pasientene om at de må ta kontakt med sin hjemkommune for å bli vaksinert. Flere kommuner er bekymret for at dette vil føre til at personer i risikogruppen ikke får tilbud om vaksine, og denne bekymringen deler helsemyndighetene. I et brev fra FHI og Helsedirektoratet til Helse- og omsorgsdepartementet 22. januar om denne utfordringen står det følgende:

«Ulik organisering og manglende kommunikasjon mellom kommuner kan føre til at enkelte gjestepasienter ikke får tilbud om vaksine verken fra kommunen eller fastlegen.»

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er kommunen som har ansvar for å vaksinere mot covid-19, personer som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen, i henhold til forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram og Folkehelseinstituttets retningslinjer for prioritering. Kommunen avgjør hvordan vaksinasjonen skal gjennomføres. Kommunen er pålagt å organisere vaksinasjonen av sine innbyggere slik at de oppnår høyest mulig vaksinasjonsdekning i de grupper vaksinen er anbefalt for. Fastlegen skal bidra til at egne listeinnbyggere får tilbud om å bli vaksinert mot covid-19 dersom kommunen ønsker det. Dersom fastlegen skal bidra i vaksinasjonen, skal kommunen involvere fastlegen i planleggingen og gjøre nødvendig praktisk tilrettelegging som muliggjør at fastlegens plikt til å bidra kan oppfylles. Mange har imidlertid fastlege i en annen kommune enn den de bor i («gjestepasienter»).
Folkehelseinstituttet (FHI) har gitt informasjon og råd om hva kommunene kan gjøre for å sikre vaksinasjon av innbyggere og gjestepasienter. Det forutsettes at kommunene har dialog seg imellom om hvilken praksis som gjelder, og som sikrer at eventuelle gjestepasienter i risikogruppen får tilbud om vaksine, enten i kommunen der innbyggeren har fastlege, eller i kommunen der innbyggeren bor.
Det er riktig som representanten peker på at FHI har rådet til at når kommuner bruker fastleger i vaksinasjonen, bør fastlegene vaksinere alle sine pasienter som er i risikogruppen, uavhengig av om de bor i kommunen eller ikke. Det er kun fastlegene som kan identifisere hvem i den allmenne befolkningen som er risikopasient for alvorlig forløp av covid-19 eller ikke. Mange fastleger kan ved hjelp av et nyutviklet verktøy få produsert en liste med oversikt over risikopasienter, som dernest enten kan danne grunnlag for invitasjon til vaksinasjon hos fastlegen, eller utveksles med kommunen, som da kan stå for innkalling og vaksinasjon. Helsedirektoratet har gitt råd om hvordan kommunen kan få tilgang til lister med innbyggers tilknytning til kommunens fastleger.
Kommunene kan seg imellom avtale at gjestepasientene enten vaksineres der hvor de har fastlege, eller at navnelistene med risikoinnbyggere utveksles til de enkelte hjemhørende kommunene for vaksinasjon.
FHI har i sin veileder omtalt at kommunene bør ha en egen ordning hvor personer i risikogruppene som ikke blir fanget opp enten tilbys vaksine av sin fastlege eller får invitasjon til vaksinasjon av hjemkommunen. Dette er også et sikkerhetsnett som kan fange opp gjestepasienter de har i andre kommuner.
Jeg forstår bekymringen som representanten tar opp med at kommuner kan komme til å ikke vaksinere gjestepasienter. FHI har utarbeidet nasjonale råd som skal sikre at også gjestepasienter blir vaksinert. For å bidra til en best mulig praksis og etterlevelse, har FHI iverksatt tiltak. FHI er i gang med å vurdere hvordan vaksinedistribusjonen til kommuner kan utjevnes slik at kommuner som på grunn av praksisen de har valgt gjør at de blir sittende igjen med underskudd av vaksiner vis av vis andre kommuner hvis de vaksinerer sine fastlegers gjestepasienter. FHI vil også be statsforvalterne om å oppfordre kommunene til å avklare praksisen seg imellom for å sikre at innbyggerne mottar mest mulig enhetlig og tydelig informasjon for å få tilbud om vaksine.