Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:1356 (2020-2021)
Innlevert: 19.02.2021
Sendt: 19.02.2021
Besvart: 26.02.2021 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Når kan NSO og Stordal kommune vente svar på søknaden, og aksepterer regjeringen at statsforvalteren, som er statens representant i fylket og har ansvar for å følge opp vedtak, mål og retningslinjer fra Stortinget og regjeringen, overkjører vedtak fattet i departementet?

Begrunnelse

Mai 2016 sendte Norsk Sjømat Oppdrett AS (NSO) søknad til Fiskeridirektoratet om visningskonsesjon. Etter fem år er fremdeles ikke saken ferdigbehandlet.
Saken ligger nå i departementet for avgjørelse. Det ble gitt tillatelse til visningskonsesjonen fra fiskeridepartementet da Harald Tom Nesvik var statsråd. Statsforvalteren fremmet innsigelse mot vedtaket, som ble fattet av organet de er underlagt! Statsforvalteren har innrømmet at de ikke har kompetanse til å vurdere biomasse, men de valgte å gripe inn i arealspørsmålet, fordi dette var eneste punktet i prosessen hvor statsforvalteren kunne stoppe saken.
På nyåret i 2020 ble saken da sendt videre til sette-statsforvalteren i Trøndelag for klagebehandling. I april 2020 kom svaret derfra. De mente at Stordal kommune hadde gjort en saksbehandlingsfeil ved å dispensere fra en NFFF-arealkode i sjøområdene uten å gi en god nok vurdering av om det var riktig å avvike fra vedtatt arealbruk. De mente også at det beste ville være om Stordal/Fjord kommune sammen med nabokommuner laget en helt ny og oppdatert arealplan for Storfjorden.
Slike planer kan ta årevis. NSO bestemte seg for å prøve og komme i gang med visningskonsesjonen på to andre lokaliteter: Røneset som allerede er avsatt til akvakultur i arealplanen til Sykkylven, og en samlokalisering med Salmar på Gudmundset. I et samarbeid med Salmar kan man også sørge for at biomassen til NSO ikke medfører totalt økt biomasse i Storfjorden. NSO gjorde en fullstendig utredning av Røneset og sendte inn komplett lokalitetssøknad til MRFK på denne våren 2020. Da brøt Fiskeridirektoratet inn og sa at søknaden om Røneset ikke kan behandles før den er godkjent som visningslokalitet. Da sendte NSO søknad til Fiskeridirektoratet om å få godkjent Røneset og Gudmundset. I august 2020 ga Fiskeridirektoratet avslag på denne søknaden uten å ha realitetsbehandlet den - de henviste bare til vilkåret i tilsagnet fra Fiskeridepartementet om at Smineset og Urdaneset måtte være to av lokalitetene. All den tid disse to ikke var avklart, så de ikke noe vits i å vurdere Røneset og Gudmundset.
NSO klaget på dette avslaget. Etter et par dager svarte Fiskeridirektoratet at de opprettholdt avslaget. Dermed gikk saken automatisk videre til Fiskeridepartementet i september 2020 for endelig klagebehandling. Der har den ligget siden da.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Jeg antar at representanten med "svar på søknaden" sikter til Norsk Sjømat Oppdrett AS' klage over Fiskeridirektoratets avslag på søknad om å knytte lokalitetene Røneset og Gudmundset til visningstillatelsen gitt til Norsk Sjømat Oppdrett AS.
Norsk Sjømat Oppdrett AS (NSO) har etter klage til Nærings- og fiskeridepartementet fått tilsagn om visningstillatelse under forutsetning av at lokalitetene Urdaneset og Smineset godkjennes som visningslokaliteter. Lokaliteter kan ikke være i strid med kommuneplanens regulering for området. Dersom lokaliteten er i strid med kommuneplanens regulering må det eventuelt gis dispensasjon. I dette tilfellet har kommunens dispensasjon fra kommuneplanen blitt satt til side etter innsigelser fra Statsforvalteren i Møre og Romsdal. Som en følge av dette faller NFDs tilsagn om visningstillatelse bort.
NSO søkte derfor Fiskeridirektoratet om å knytte lokalitetene Røneset og Gudmunset til tilsagnet om visningstillatelse istedenfor Urdanes og Smineset. Fiskeridirektoratet har avslått søknaden, og oversendte saken til NFD den 4. september 2020.
Dersom saken skal løses til fordel for NSO, så ser jeg følgende muligheter:
a) Kommunen sørger for å gjøre om sin kommuneplan på et vis som statsforvalteren aksepterer, som innebærer at lokalitetene Urdaneset og Smineset kommer i områder avsatt til akvakultur. Dette er en "plan og bygningslov-prosess" som faller under KMD sitt ansvarsområde.
b) NFD fatter et nytt vedtak med tilsagn om visningstillatelse med lokalitetene Røneset og Gudmunset. Et slikt vedtak må bygge på at de to lokalitetene er egnet for visningsformål, og at de ellers oppfyller vilkårene for etablering av akvakulturlokalitet etter gjeldende regelverk.
Jeg stiller meg grunnleggende positiv til lokale initiativ og prosjekter med formål å øke verdiskapning og kunnskap om norsk havbruk. Jeg forutsetter imidlertid at prosjektene realiseres innenfor gjeldende lover og regler. Innsigelsesinstituttet i plansaker er ett av instrumentene vi har for å sikre at alle hensyn blir ivaretatt i plansaker. Når det gjelder den konkrete saken om omgjøring av tilsagnet, så er den til behandling i departementet. Det vil derfor bli feil av meg å kommentere på den nå.