Skriftlig spørsmål fra Hanne Dyveke Søttar (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:954 (2020-2021)
Innlevert: 15.01.2021
Sendt: 15.01.2021
Besvart: 22.01.2021 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Hanne Dyveke Søttar (FrP)

Spørsmål

Hanne Dyveke Søttar (FrP): Regjeringen legger stor vekt på at norske studenter bør ha deler av studiet sitt i utlandet. For den enkelte student kan boligsituasjonen på studiestedet være uoversiktlig. Det er stor variasjon fra land til land, by til by og ofte universitet til universitet.
Har statsråden planer om tiltak som kan gjøre det lettere for norske studenter å finne bolig i utlandet, og kjenner statsråden til andre land som gir fortrinnsrett til utenlandske studenter i jakt på bolig?

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Jeg er som stortingsrepresentanten opptatt av at det skal være lett for norske studenter å finne bolig når de skal ta deler av utdanningen sin i utlandet. Dette spørsmålet aktualiseres ytterligere med de tydelige ambisjoner regjeringen kommer med i Meld. St. 7 (2020-2021) En verden av muligheter – Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning. Utenlandske studenter som kommer til Norge har ved de aller fleste studentsamskipnader fortrinnsrett på studentbolig. Dette er nokså naturlig, siden det vil være vanskelig for utenlandske studenter å skulle finne bolig på det private markedet i Norge før ankomst. Jeg har ikke oversikt over hvilke andre land som gir fortrinnsrett til utenlandske studenter i jakten på bolig, men jeg er av den oppfatning at det hører til sjeldenhetene at innkommende studenter kastes ut på det private markedet uten noe hjelp eller veiledning fra mottagende institusjon. Situasjonen for norske studenter i utlandet er med andre ord ganske lik situasjonen utenlandske studenter har i Norge. Bolig for innkommende utvekslingsstudenter avklares primært mellom institusjonene.
Ved økt utveksling vil det også bli økt behov for boliger for mobile studenter. Dette er noe institusjonene bør diskutere med sine partnerinstitusjoner, og også vurdere om skal tas eksplisitt inn i utvekslingsavtalene. I Meld. St. 7 (2020-2021) ber regjeringen samskipnadene om å legge til rette for mer fleksible leiekontrakter for studentboliger for å utnytte ressursene bedre med tanke på utreisende og innreisende utvekslingsstudenter. Dette tiltaket er primært rettet mot norske studenter som er redd for å miste sin studentbolig mens de er på utvekslingsopphold, men et slikt tiltak vil også lette boligsituasjonen for innreisende utvekslingsstudenter. Dette er et eksempel på et tiltak som kan benyttes mellom to partnerinstitusjoner. Jeg har også mottatt signaler fra norske institusjoner om at gode rutiner for å finne boliger til studenter er helt nødvendig om vi skal nå vårt mål om at halvparten av norske studenter på sikt skal ha hatt et studieopphold i utlandet i løpet av utdanningen sin. Jeg vil derfor følge opp dette i styringsdialogen med universitetene og høyskolene slik at dette spørsmålet om mulig skal tas inn i utvekslingsavtalene mellom partnerinstitusjonene.