Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:854 (2020-2021)
Innlevert: 30.12.2020
Sendt: 05.01.2021
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 12.01.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Mange kommunale svømmehaller har måttet stenge som et smitteverntiltak. Dette medfører store inntektstap. Kommunale svømmehaller/anlegg får ikke koronastøtte på linje med tilsvarende som har andre eieformer.
Hvor er grunnen til denne forskjellsbehandlingen, og vil finansministeren ta initiativ til å inkludere kommunale svømmehaller i støtteordningene?

Begrunnelse

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Kompensasjonsordningen for næringslivet er rettet mot næringslivet og utformet med det for øyet. I ordningen er det krav om at søkerne skal være registrert i Foretaksregisteret eller Enhetsregisteret, ha ansatte og være skattepliktige. Dette er naturlige vilkår for å avgrense ordningen, og noe som på en administrativt enkel måte også verner mot misbruk. De nevnte kravene sørger for rask og effektiv saksgang, og mulighet for kontroll opp mot offentlige registre. Det sikrer bl.a. at de som søker kompensasjon har tilknytning til Norge. Svømmehaller og idrettsanlegg som ikke er registrert i Foretaksregisteret eller ikke er skattepliktige, faller utenfor denne ordningen som er innrettet mot næringslivet.
Regjeringen har stor forståelse for at koronapandemien på ulike måter har rammet kommunenes økonomi.
Restriksjonene som ble innført den 12. mars 2020 har berørt kultur- og idrettssektoren i kommunene ved at aktiviteter har blitt avlyst, utsatt eller blitt gjennomført på en annen måte enn planlagt. Arbeidsgruppen som skal kartlegge økonomiske konsekvenser av Covid19-situasjonen for kommunesektoren, har sett på dette. Arbeidsgruppen skriver i sin rapport at "mindreinntektene for kommunene er anslått til om lag 0,8 mrd. kroner. Kommunene har også hatt merutgifter som følge av at aktiviteter er blitt gjennomført i henhold til smittevernbestemmelser. Det foreligger ikke konkrete anslag på merutgifter for kultur og idrett, men det er grunn til å anta at deler av merutgiftene under øvrige merutgifter er knyttet til dette området. Innen kulturfeltet kan ulik organisering av driften, blant annet i kommunale foretak og interkommunale selskaper, bidra til at mindreinntekter og merkostnader i mindre grad kan være rapportert inn i kommunenes tall".
Gjennom hele koronakrisen har regjeringen vært tydelige på at vi skal stille opp for kommunene, og det har vært gjort gjennom flere tiltakspakker. I 2020 fikk kommunesektoren 18,7 mrd. kroner i ekstra overføringer og økonomiske tiltak begrunnet i koronapandemien, og i 2021 er det bevilget 8,6 mrd. kroner til kommunesektoren begrunnet i koronapandemien.