Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2684 (2019-2020)
Innlevert: 19.09.2020
Sendt: 21.09.2020
Besvart: 25.09.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Hva har justisministeren foretatt seg siden mai 2019 for å følge opp Riksadvokatens tilsynsrapport, og vil justisministeren sørge for å både styrke etterforskningskapasiteten i politidistriktene samt sørge for å forbedre samhandlingen mellom politidistriktene og Økokrim?

Begrunnelse

NRK har i flere artikler omtalt en sak hvor en privatperson har tapt 10 millioner kroner på investeringssvindel. Saken ble anmeldt, men anmeldelsen ble henlagt av Sør-Vest politidistrikt av kapasitetshensyn. Jeg er bekymret for at arbeidet med økonomisk kriminalitet ikke gis nok prioritet og at det også her er betydelige utfordringer med ressurser.
Riksadvokaten pekte i en tilsynsrapport fra i 2019 på en rekke utfordringer i samhandlingen mellom Økokrim og de lokale politidistriktene. Det vises blant annet til en lang rekke anmeldelser som Enheten for finansiell etterretning (EFE) i Økokrim oversender til politidistriktene. Anmeldelsene beskrives som «grundige og godt dokumenterte», men likevel blir mange av dem henlagt.
Riksadvokaten uttaler i forbindelse rapporten i 2019 at andelen henleggelser uten etterforskning er for høy, og det anvendes dessuten ofte uriktige henleggelsesgrunnlag. Når politidistriktene mottar slike gjennomarbeidede anmeldelser, er det lite tilfredsstillende å registrere at de ikke blir tatt på tilstrekkelig alvor og gis nødvendig prioritet, skriver Riksadvokaten i tilsynsrapporten, som varslet i 2019 at saken ville bli fulgt opp.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er iverksatt en rekke tiltak for å bekjempe og forebygge økonomisk kriminalitet de siste årene. Jeg redegjorde blant annet nærmere for dette i Stortinget 13.02.2020 etter en interpellasjon fra Kari Elisabeth Kaski, og mener det er viktig med en kontinuerlig oppmerksomhet mot utfordringene på dette området.
Financial Action Task Force (FATF) hadde Norge under såkalt forsterket oppfølging etter landevalueringen i 2014. En oppfølgingsevaluering fra FATF ble offentliggjort i desember 2019 og konkluderte med at Norge har hatt fremgang på en rekke områder, og ikke lenger er under såkalt forsterket oppfølging. Dette understreker at innsatsen vår de siste årene har hatt god effekt. Gjennom fremleggelsen av en ny strategi prioriterer vi fortsatt dette arbeidet høyt.
I juni ble det lagt frem en ny strategi for bekjempelse av hvitvasking, terrorfinansiering og finansiering av spredning av masseødeleggelsesvåpen. Denne vil bli fulgt opp av konkrete tiltak.
Ut over dette har regjeringen særskilt styrket etterforskningsfeltet i politiet med 83 millioner kroner i budsjettet for 2020. Justis- og beredskapsdepartementet styrer Politidirektoratet gjennom å sette mål og stille krav på et overordnet nivå. Det er direktoratet som tildeler midler til politidistriktene og særorganene, herunder ØKOKRIM. Økte ressurser til politiet generelt vil også bidra til en styrket innsats mot økonomisk kriminalitet.
Jeg registrerer at Riksadvokaten i sin tilsynsrapport fremholder at enheten oversender en lang rekke anmeldelser til politidistriktene. Riksadvokaten skriver blant annet at antallet henleggelser uten etterforsking er for høy, og det anvendes dessuten ofte uriktige henleggelsesgrunnlag. Jeg registrerer videre at Riksadvokaten i sin rapport fremholder at han vil følge opp dette overfor statsadvokatene og politidistriktene på egnet måte.
Ut over styrkingen av etterforskingsfeltet, vil det fra departementets side være riktig å avvente en slik oppfølging.