Skriftlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2633 (2019-2020)
Innlevert: 15.09.2020
Sendt: 16.09.2020
Besvart: 22.09.2020 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Deler statsråden vurderingene til Høyres medlem i kommunal- og forvaltningskomiteen og sin statsrådkollega?

Begrunnelse

Medlem i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget og representant for Høyre, Ove Trellevik, fortalte NRK 10. september at det i Norge «Ideelt sett bør det vere om lag 200 kommunar, der alle har minst 10.000 innbyggarar».
Høyres fiskeriminister deler sin partifelles vurdering. Han fortalte NRK at å slå sammen kommuner er som å ta med unger ut på tur: «Hadde det vore frivillig for ungane mine å vere med på tur når dei var små, så hadde dei aldri blitt med».
Kommunalministeren har tidligere slått fast at han ønsker flere kommunesammenslåinger. Blant annet uttalte han i Politisk kvarter 18. februar at "Det er fortsatt for mange små kommuner. 120 kommuner har under 3000 innbyggere og halvparten av norske kommuner har under 5000 innbyggere. Det er fortsatt for mange sammenhengende bolig- og arbeidsmarkeder som er delt opp i ulike kommuner som burde vært en kommune».

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Det er godt kjent at jeg mener vi har for mange små kommuner, og at det fortsatt er behov for sammenslåinger. Det bør også være godt kjent at begrunnelsen for denne vurderingen er kommunenes store og komplekse oppgaveportefølje, samt de store utfordringene samfunnet vårt står overfor, blant annet når det gjelder demografi, økonomi og klima.
Når det kommer til hvor mange innbyggere kommunene bør ha, tror jeg ikke vi kan finne en ideell minimumsstørrelse gitt landets store variasjon i geografiske og klimatiske forhold. Daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var også tydelig på dette da han mottok rapporten fra Ekspertutvalget for kommunereformen, hvor de anbefalte at kommunene burde ha 15 000-20 000 innbyggere. Men jeg vil minne om at til grunn for Ekspertutvalgets anbefaling, lå kommunenes egne vurderinger av hvor store de interkommunale samarbeidene måtte være for å kunne løse oppgaver innenfor blant annet helse og andre spesialiserte tjenester. I prinsippet mener jeg kommunene bør ha organisasjoner som har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å løse de oppgavene Stortinget har gitt dem ansvar for, uten å være avhengig av å samarbeide med andre. Et omfattende interkommunalt samarbeid innebærer at kommunestyrene får mindre innflytelse og kontroll over oppgaveløsningen. For innbyggerne gir det lite innsyn og oversikt, og det gjør det vanskelig å vite hvem som skal holdes politisk ansvarlig.
Regjeringen legger Stortingets vedtak om at sammenslåinger skal baseres på lokale vedtak til grunn i sitt arbeid. Det innebærer at det blir opp til den enkelte kommune å sørge for en hensiktsmessig og fremtidsrettet kommunestruktur. Jeg vil imidlertid oppfordre kommunene til å ta en egenvurdering, f.eks. i planprosessene, om de i årene fremover har forutsetningene som trengs for å gi innbyggerne gode tjenester og drive en god nærings- og samfunnsutvikling.