Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2260 (2019-2020)
Innlevert: 12.08.2020
Sendt: 12.08.2020
Besvart: 18.08.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Brannmann i Bjoneroa opplever å være først på plass ved ulykker 10 av 10 ganger, og direktør i DSB mener vi må komme til bunns i hvorfor det er blitt slik og sikre brann og redning har rett kompetanse og utstyr til å håndtere dette om trenden fortsetter, skriver Oppland Arbeiderblad 12. august.
Hva mener statsråden er årsaken, og hvordan bør det kommunale brannvesenet bli kompensert for ekstra arbeidsbelastning og nye oppgaver utover brannslukking og redning?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Brann- og redningsvesenet er en viktig og etterspurt ressurs som er til stede der folk bor og ferdes og som gir rask bistand når folk trenger hjelp – uansett når på døgnet en brann eller annen ulykke oppstår.
Brann- og redningsvesenet er et kommunalt ansvar. Staten styrer kommunene gjennom lov og forskrift, og oppgavene til brann- og redningsvesenet følger av brann- og eksplosjonsvernloven § 11. Det følger av loven § 12 at leder av brann- og redningsvesenet (brannsjefen) har ledelsen av brannbekjempelsen, skadestedsledelsen ved andre ulykkessituasjoner inntil ledelsen overtas av politiet, og har ordensmyndighet inntil politiet kommer til stedet. Etter loven kan kommunene legge andre oppgaver til brann- og redningsvesenet så langt dette ikke svekker brann- og redningsvesenets lovpålagte oppgaver. Det er derfor kommunene selv som vurderer hvilke andre oppgaver de har kapasitet til å utføre. De lovpålagte oppgavene har ikke vært endret siden 2002.
Samtidig er jeg gjort oppmerksom på at utviklingen går i retning av at flere etater ønsker bistand fra brann- og redningsvesenet og at enkelte opplever denne dreiningen av oppgaver som problematisk.
I Granavolden-plattformen fremgår det at regjeringen vil gjennomgå beredskapskapasiteten i kommunene, inkludert rollefordeling mellom brannvesen, politi og helsevesen. Oppfølging av dette punktet vil bli omtalt i den kommende stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet.