Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2212 (2019-2020)
Innlevert: 03.08.2020
Sendt: 04.08.2020
Besvart: 11.08.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Medfører det riktighet at karantenebestemmelsene for utenlandsk arbeidskraft når det gjelder helsevesenet og Hurtigruten/transport verken har inneholdt generelle krav om koronatesting og karantene, eller krav om at karantene ikke kan gjennomføres ved å ha kontakt med ansatte som igjen har kontakt med pasienter og passasjerer?

Begrunnelse

Det har vært flere korona-tilfeller både i helsevesenet og nå på Hurtigruten, knyttet til utenlands arbeidskraft. En ting er brudd på smittevernreglene, noe annet er om reglene har vært gode og entydige nok. Ut fra oppslag i media kan det se ut til at dette ikke har vært tilfelle.
Bestemmelsene har vært strenge for befolkningen ellers knyttet til utenlandsopphold og det er bra. Da framstår det som ubegripelig hvis en eksempelvis kan komme rett fra utlandet og få jobbe med syke mennesker uten å bli testet og/eller være i karantene, eller at ansatte på passasjerskip kan få jobbe uten å være testet og gjennomføre karantene og samtidig være i tett kontakt både med andre i besetningen og til og med med passasjerer. Det er derfor nødvendig å få klarhet i om reglene faktisk har vært slik og om de nå er endret.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Karantenereglene i covid-19- forskriften gjelder for alle som oppholder seg i Norge, og som hovedregel innebærer det at personer som ankommer Norge, skal oppholde seg i karantene i 10 døgn etter ankomst. Dette er også utgangspunktet for de som kommer til Norge for å arbeide.
I Norge er vi helt avhengige av utenlandsk arbeidskraft, blant annet i helse- og omsorgstjenesten. Det er derfor viktig at vi kan ta imot utenlandske arbeidere og at utenlandske arbeidere ønsker å komme til Norge, samtidig som det skal være så trygt som mulig i forhold til smittespredning. Derfor foreligger det noen unntak fra hovedregelen om karantene. Etter 15. juli er det ikke krav om karantene for personer som ankommer Norge fra områder som ikke er omfattet av karanteneplikt, såkalte "grønne" områder. Utenlandsk arbeidskraft som kommer fra røde områder og land utenfor Schengen og EØS skal imidlertid som hovedregel oppholde seg i karantene i 10 døgn.
Det er mange som bor i Sverige og arbeider i Norge. Dette er arbeidskraft som en rekke virksomheter, blant annet helse- og omsorgstjenesten, er helt avhengig av. Det er derfor fastsatt et eget unntak for personer som krysser grensen fra røde områder i Sverige for å arbeide i Norge. Disse vil være unntatt fra karanteneplikten i den perioden de er under reise mellom bolig og arbeidssted og mens de er i arbeid. De må imidlertid overholde karantenereglene på fritiden i 10 dager etter at de kom til Norge. For helsepersonell kreves det at de gjennomgår et testregime med to negative tester for SARS-CoV-2.
Med Sverige som vår nærmeste nabo, er det også flere personer som dagpendler til Norge. Dagpendlere er unntatt fra karanteneplikten under reise mellom bolig og arbeidsted og mens de er i arbeid, men det anbefales regelmessig testing og bruk av munnbind. Av hensyn til smittefaren, stilles det et krav til at dagpendlere som arbeider i helse- og omsorgstjenesten ikke samtidig har arbeid i svensk helsetjeneste.
Andre personer som skal utføre arbeid i Norge og ankommer fra røde land innenfor Schengen- og EØS- områdene, kan også bli unntatt fra karanteneplikt ved testing, dersom arbeids- eller oppdragsgiver velger å tilby det.
For å kunne holde de viktigste delene av samfunnet i gang under en krise, er personer som er vurdert som strengt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov, unntatt fra karanteneplikten. Også her gjelder karantenefritaket kun under reisen og den tiden de er i arbeid, men ikke på fritiden de eventuelt har i Norge. Dette unntaket er for eksempel viktig for å sikre tilgang på varer, og er blant annet benyttet for utenlandsk mannskap på skip som utfører varetransport.
For mannskap om bord på kystcruiseskip gjelder i utgangspunktet de generelle bestemmelsene om innreisekarantene. Dersom mannskapet umiddelbart før ankomst til Norge har oppholdt seg minst 10 dager i grønne områder, vil det ikke være et krav om karantene. Mannskap som ankommer fra røde områder og land utenfor Schengen og EØS for å mønstre på kystcruiseskip i Norge vil som utgangspunkt ha innreisekarantene i 10 døgn etter ankomst. I praksis vil dette innebære at mannskapet ikke kan være på jobb på cruiseskipet i karanteneperioden. Arbeidsgiver kan også velge å tilby mannskapet et testregime, under den forutsetningen at mannskapet er bosatt i og ankommer fra Schengen- og EØS- områdene til Norge. Det er et krav at testingen skal skje etter ankomst til Norge.
Kystcruiseskip anløper flere havner og har i mange tilfeller et høyt antall passasjerer og mannskap ombord. Ved smitteutbrudd på slike skip vil et stort antall passasjerer og mannskap raskt kunne bli smittet. For å bidra til å hindre smitte ombord har Helsedirektoratet med faglige innspill fra Folkehelseinstituttet utarbeidet en egen smittevernveileder som gjelder for slike skip.
Alle som omfattes av unntakene fra innreisekarantene skal så langt som mulig unngå nærkontakt med andre som ikke er i deres egen husstand, og unntakene gjelder ikke for personer som er i smittekarantene etter nærkontakt med en bekreftet smittet person.
Som svar på spørsmålet ditt, mener jeg at vi i utgangspunktet har et godt regelverk som regulerer karanteneplikt for utenlandsk arbeidskraft. Vi må imidlertid kontinuerlig vurdere om regelverket er tilstrekkelig tydelig og i tilstrekkelig grad bidrar til å hindre smitte med utgangspunkt i den situasjonen vi er i. Jeg mener det er viktig at vi finner en riktig balanse mellom det som er nødvendig for å begrense spredning av smitte og samtidig opprettholde et mest mulig åpent samfunn. Vi har sett at det har oppstått hendelser hvor det forekommer smitte, og vi vil i slike situasjoner vurdere om det er behov for endringer.