Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2070 (2019-2020)
Innlevert: 28.06.2020
Sendt: 29.06.2020
Rette vedkommende: Distrikts- og digitaliseringsministeren
Besvart: 03.07.2020 av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Hva vil samferdselsministeren gjøre for å sikre at hele Agder, og spesielt nevnte område har mobildekning?

Begrunnelse

Mobildekningen i deler av indre Agder er problematisk.
Store deler av områdene Rossevatn, Lien, Espeskaret og strekninga sørover mot Nøkland og Haddeland mangler mobildekning.
Det er nylig åpnet en ny sektor på Hekkfjellet, men det hjelper ikke nevnte områder. Heller ikke at det er dekning på tetranett og fiber. Det er mobilnett som mangler. Det går ut over mulighetene til å få bedrifter til å etablere seg og ha levende distrikter.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Norske mobilnett er meget gode. De har god dekning, svært få utfall og høye datahastigheter for mobilt bredbånd. Våre nett ligger i toppen i internasjonale sammenligninger og er blant verdens beste. I et land med krevende utbyggingsforhold, spredt bosetting og så lav befolkningstetthet som vi har, er dette ingen selvfølge. Tilbyderne av mobil- og bredbåndstjenester i det norske markedet har over mange år investert tungt i infrastruktur. Investeringsnivået er høyt, og det ligger i Europatoppen målt som andel av omsetning i markedet. Dette er et resultat av at vi i Norge har satset på en markedsdrevet utbygging. Myndighetene legger forholdene til rette gjennom gode og forutsigbare rammebetingelser, og tilbyderne investerer hvert år store summer for å gjøre nettene bedre. I 2019 ble det investert 12,2 milliarder kroner i nett og tjenester.
Selv om mobilnettenes befolkningsdekning er svært god og bedre enn i de fleste land vi kan sammenligne oss med, er det ikke dekning overalt der folk ferdes. I vårt langstrakte land er det steder der bruken av mobile tjenester vil være så lav at grunnlaget for å investere i mobilinfrastruktur er svakt. Derfor har staten etablert teknologinøytrale stønadsordninger for å bidra til infrastrukturutbygging på slike steder. I årets statsbudsjett er det bevilget rekordhøye 406 millioner kroner til bredbåndstilskuddsordningen. Disse midlene blir fordelt til fylkeskommunene med en større andel til dem som har størst behov. Både faste og trådløse nett kan bygges ut med slike midler. Mobildekning kan også forbedres, forutsatt at den aktuelle utbyggingen også tilfredsstiller de krav stønadsordningen stiller til bredbåndsleveranse. Jeg vil også vurdere bruk av målrettede deknings- eller utbyggingsforpliktelser ved fremtidige tildelinger av nye frekvensressurser for mobile tjenester.
Det er viktig å påpeke at der det foreligger lokale udekkede behov, tas det ofte initiativ til samarbeid mellom tilbydere og kommunale myndigheter for å etablere spleiselag, som utløser investeringer som ellers ikke hadde blitt foretatt. I Agder har det vært gjort mye for å bedre mobildekningen. 19. juni markerte man fullføring av et samarbeidsprosjekt med Hægebostad kommune for utbedring av mobildekning nord-øst for Hekkfjell. I denne forbindelse gjennomførte Telenor dekningsmålinger i Nøkland og Haddeland. Disse viser at det er mangelfull mobildekning i deler av området. Jeg har forståelse for at dette er frustrerende for folk som bor og ferdes der.
Denne regjeringen har prioritert Agder høyest i år. Det er bevilget 90 millioner kroner til økt mobilberedskap i Agder gjennom programmet for forsterket ekom. Videre har det de siste åtte årene vært et godt samarbeid med Det digitale Agder (DDA) og kommuner i Agder om utbygging av mobildekning. I perioden 2012-2018 ble det gjennomført en omfattende mobilutbygging i Agder på bakgrunn av et anbud som Telenor vant i 2011. Dette førte til en utbygging av over 160 basestasjoner til en estimert kostnad på 250 millioner kroner, hvor DDA bidro med 45 millioner kroner i anleggsbidrag.
Telenor har gitt uttrykk for at de er positivt innstilt til å vurdere nye samarbeidsprosjekter, og de imøteser gjerne dialog med aktuelle kommuner. Jeg er ikke kjent med at det foreligger noen henvendelse fra Hægebostad kommune til mobiltilbydere om eventuelle nye samarbeidsprosjekt for utbedring av dekning i indre Agder.