Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1620 (2019-2020)
Innlevert: 14.05.2020
Sendt: 14.05.2020
Besvart: 22.05.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Statsråden har tidligere lovet å komme tilbake til Stortinget med en modell for støtte til sesongbedriftene som har blitt rammet av koronakrisen.
Når kan Stortinget forvente å få presentert modellen?

Begrunnelse

Sesongbedrifter, som for eksempel omreisende tivoli og sirkus treffes dårlig av regjeringens kompensasjonsordning for næringslivet. Næringen er som flere andre sesongbedrifter pålagt store kostnader både under og etter sesong, uavhengig om driften går som normalt eller ikke. Situasjonen nå svært krevende og det haster å komme med en løsning som sikrer forutsigbarhet og trygghet for selskaper og ansatte.
I revidert nasjonalbudsjett (RNB) som ble lagt frem 12. mai heter det at: Det vil også bli presentert en egen modell for sesongbedrifter, men den blir først implementert i forbindelse med søknadsrunden for mai.
Nå begynner det å haste om ny modell skal bli implementert i mai.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: I tråd med det som tidligere er varslet, har Finansdepartementet lagt frem en beskrivelse av hvordan tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall kan tilpasses sesongbedrifter, se pressemeldingen Beregning av tilskudd for sesongbedrifter, lagt ut på Finansdepartementets nettsider 15. mai.
Beregningsmodellen for tilskudd vil bli endret slik at faste, uunngåelige kostnader for sesongbedrifter kan bli skalert med en «sesongfaktor». Sesongfaktoren vil være omsetning i samme måned i fjor som andel av omsetningen i hele fjoråret, multiplisert med 12. Sesongfaktor skal også benyttes for månedene utenfor høysesong, som vil innebære at de faste kostnadene i disse månedene blir tilsvarende skalert ned.
Sesongbedrifter er i denne sammenheng definert som foretak som yter tjenester som innebærer aktiviteter eller opplevelser som helt eller delvis foregår utendørs, eller virksomheter som er fullt tilknyttet disse, for eksempel restauranten midt i alpinbakken. I tillegg må foretaket vise at 80 prosent av omsetningen for fjoråret, eller en 12-månedersperiode som omfatter forrige sesong, var innenfor en periode på maksimalt seks måneder.
Sesongbedrifter har mulighet til å søke og få kompensasjon etter samme regler som andre foretak. Når den alternative beregningsmodellen blir implementert, som etter planen vil være samtidig som det åpnes for søknader for støtte for mai måned, vil eventuell kompensasjon for mars og april kunne bli beregnet på nytt og etterbetalt. Det kommer nærmere informasjon om dette før søknadsrunden for mai åpner, som vil være i juni. Endringene vil bli fastsatt i forskrift i forkant.
Finansdepartementet vil avklare med Eftas overvåkingsorgan (ESA) om endringene må notifiseres og godkjennes, og vil i så fall notifisere dem så snart som mulig. Avklaring og eventuelt godkjenning fra ESA er en forutsetning for at endringene kan gjennomføres.
I tillegg til en egen beregningsmodell for tilskudd til sesongbedrifter, vil det bli utarbeidet en ordning som kompenserer en andel av vedlikeholdskostnader, eksempelvis for alpinanlegg og fornøyelsesparker. Regjeringen vil snarlig komme tilbake med mer informasjon om dette.