Skriftlig spørsmål fra Masud Gharahkhani (A) til statsministeren

Dokument nr. 15:1486 (2019-2020)
Innlevert: 03.05.2020
Sendt: 04.05.2020
Besvart: 07.05.2020 av statsminister Erna Solberg

Masud Gharahkhani (A)

Spørsmål

Masud Gharahkhani (A): Bør ikke statsministeren sikre at frontlinjen og fotfolket i vårt felles helsevesen er representert i granskingskommisjonen gjennom medlem fra Sykepleierforbundet og Fagforbundet?

Begrunnelse

Det vises til at regjeringen har satt ned en granskingskommisjon for håndteringen av koronakrisen, der fotfolket i helsevesenet ikke er representert.
Den siste tiden er det mange som har vært takknemlige ovenfor de dyktige helsearbeiderne som jobber ute i kommunene og på sykehusene våre. Disse har stått i frontlinjen ved håndteringen av koronakrisen, og jobbet dag og natt for å redde helse og liv, i møte med pandemien. Likevel har de blitt utelatt når regjeringen nå har satt ned en granskningskommisjon for håndteringen av koronakrisen.
Koronakrisen har rammet de fleste landene i verden hardt. Men i Norge har vi vært heldige, fordi vi bor i et land som har velferdsstaten. Det har gjort oss bedre rustet til å håndtere pandemien enn veldig mange andre land. Norge er et tillitssamfunn, der vi setter fellesskapet i sentrum. I møte med koronakrisen har innsatsen til helsearbeiderne våre vært uvurderlig. Disse dyktige menneskene har stått på 24/7 for fellesskapet. Det har ikke bare reddet liv og helse, men også gitt dem innsikt og erfaringer knyttet til håndteringen av pandemien, som få andre sitter på. Derfor er det overraskende at de ikke har fått plass rundt bordet, når håndteringen av krisen skal granskes. Statsministeren burde verdsette trepartssamarbeidet og den norske modellen.
Det får en til å lure på om statsministeren ikke anser helsearbeidernes fagkunnskap som nødvendig når håndteringen av koronakrisen skal granskes. Det er klart at det ikke bare er medisinfaglige, økonomiske eller administrative spørsmål som er relevante når håndteringen skal granskes, det er også nødvendig å sikre at pasient- og pårørendefokus, omsorg og etikk blir en del av vurderingene som gjøres. Dette er fagkunnskap som særlig ligger hos fotfolket i helsevesenet. Det burde være en viktig lærdom fra denne krisen, at vi må lytte mer til folka på gulvet!

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Kommisjonen har fått et svært bredt og åpent mandat. Selv om pandemien er en helsekrise, har den berørt nær sagt alle deler av vårt samfunn. Helsepersonells kompetanse har vært og er svært viktig i helsetjenestens håndtering av pandemien. I andre sektorer har også en lang rekke andre kritiske samfunnsfunksjoner blitt satt på prøve, og har blitt synliggjort på en helt annen måte enn før. Dette er også viktige deler av kommisjonens mandat. Det er ikke praktisk mulig å sette sammen en kommisjon hvor alle de kritiske samfunnsfunksjonene er representert gjennom sine ulike profesjoner.
Jeg er trygg på at kommisjonen samlet sett har den nødvendige kompetanse til å vurdere alle deler av sitt mandat. Det følger av mandatet at kommisjonen skal foreta de undersøkelser og innhente de opplysninger som er nødvendige for å belyse sakskomplekset, og at den kan innhente ekstern kompetanse til bruk for arbeidet. Jeg forutsetter at kommisjonen vil være åpen for synspunkter og vurderinger utenfra i sitt arbeid, både fra Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og fra mange andre.
For øvrig vil jeg gjøre oppmerksom på at kommisjonens mandat og sammensetning har kommet til i dialog med partiene på Stortinget, herunder Arbeiderpartiet.