Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1203 (2019-2020)
Innlevert: 10.03.2020
Sendt: 10.03.2020
Besvart: 19.03.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Vil olje- og energiministeren sørge for at Stortingets vedtak for plan for utbygging og drift for Martin Linge-feltet blir fulgt opp, og hvordan planlegger hun å informere Stortinget om videre fremdrift?

Begrunnelse

22. november 2019 sendte Equinor brev til Olje- og energidepartementet og ba om å endre Stortingets vedtak for plan for utbygging og drift for Martin Linge-feltet. Equinor ønsker å vrake Stavanger som forsyningsbase og for helikoptertransport til Martin Linge-feltet. Gruppeleder i Stavanger Høyre John Peter Hernes ba i Stavanger Aftenblad alle lokalpolitikere stå opp og kjempe for olje- og energihovedstaden for å stanse Equinor-flytting. Det vil være interessant å vite om partifellens budskap har nådd inn til statsråden.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Hovedmålet i petroleumspolitikken er å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv. En stor andel av verdiskapingen skal tilfalle den norske stat, slik at den kan komme hele samfunnet til gode. Norsk sokkel skal fortsatt være verdensledende innen HMS og produsere energieffektivt med lave utslipp.
Aktiviteten på norsk sokkel gir store muligheter for norsk leverandørindustri og gir store ringvirkninger på fastlandet. Næringen er kompetansetung, innovativ og teknologisk avansert. Mange norskbaserte bedrifter har sin hovedaktivitet rettet inn mot norsk sokkel. Aktivitet hos disse henger derfor sammen med fremtidige markedsmuligheter i hjemmemarkedet på norsk sokkel. For å legge til rette for fortsatte ringvirkninger på fastlandet er det derfor også svært viktig å videreføre politikken som gir kostnadseffektiv og lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv, og som tar hensyn til næringens sykliske natur.
I begrunnelsen for spørsmålet viser representanten Solberg til uttalelser om at alle lokalpolitikere i Stavanger må stå opp og kjempe for olje- og energihovedstaden og de positive ringvirkningene som skapes som følge av aktiviteten på norsk sokkel. Som olje- og
energiminister er jeg svært opptatt av at aktiviteten i havet også fremover skal synes i form av arbeidsplasser og verdiskaping på land. Da må vi fortsatt legge til rette for bedrifter slik at det er attraktivt å drive i Norge. Vi skal også videreføre en politikk som legger til rette for ringvirkninger av nye feltutbygginger, jf. Meld. St. 28 (2010-2011) og lnnst. 143 S (2010- 2011).
Mange bedrifter i næringen har stor tilstedeværelse i stavangerregionen. Stavanger har et tungt driftsmiljø. Driftsorganisasjonen til Unge-feltet - som representanten spør om, er en del av dette. Det store miljøet i Stavanger skyldes at byen har en rekke fortrinn som gjør den til et attraktivt sted å være for næringen, blant annet fordi det over tid har blitt tilrettelagt for næringslivet lokalt og regionalt. Jeg ser ikke at dette vil endres, men det er en sammenheng mellom omfanget av aktivitet til havs og ringvirkningene på land. Hvor stor aktivitet vi har på kontinentalsokkelen påvirker behovet for leveranser og tjenester fra bedriftene på fastlandet. Det gjelder også for stavangerregionen. Derfor vil regjeringen legge til rette for å utnytte de lønnsomme ressursene på norsk sokkel og videreutvikle vår største og viktigste næring.
Etter forslag fra Stoltenberg I I-regjeringen endret Stortinget i 2011 § 10-2, jf. Prop. 102 L (2010-2011) og lnnst. 417 L (2010-2011). Hensikten med lovendringen var "å sikre bedre samsvar mellom lovens ordlyd og Norges forplikte/ser under EØS-avtalen. Samtidig vil den nye bestemmelsen bedre reflektere den praksis som er etablert i medhold av den. "
De relevante deler av Petroleumslovens § 10.2 for spørsmålet til representanten Solberg er:
"Rettighetshaver skal påse at virksomheten kan utøves på forsvarlig måte i samsvar med gjeldende lovgivning og under ivaretakelse av hensynet til god ressursforvaltning, helse, miljø og sikkerhet. Rettighetshavers organisasjon i Norge skal ha en struktur og størrelse som gjør at rettighetshaver til enhver tid kan fatte informerte beslutninger om sin petroleumsvirksomhet etter denne lov.
For å sikre etterlevelse av første ledd kan departementet i det enkelte tilfelle, og i den grad det anses nødvendig i forhold til omfanget av rettighetshavers virksomhet, oppstille særskilte krav til rettighetshavers organisasjon i Norge. Departementet kan også, dersom hensynet til god ressursforvaltning eller helse, miljø og sikkerhet tilsier det, pålegge rettighetshaver å bruke bestemte baser."
Det fremgår av Prop. 102 L (2010-2011) at departementet, i henhold til paragrafens annet ledd annet punktum, i visse tilfeller også kan pålegge rettighetshaver å bruke bestemte baser utpekt av departementet. Det påpekes at bestemmelsen ikke er en generell hjemmel for å pålegge rettighetshaver å bruke en bestemt base i Norge. Basens geografiske beliggenhet vil ikke som sådan kunne begrunne et eventuelt pålegg om at denne skal anvendes - det er kun hensynet til god ressursforvaltning eller helse, miljø og sikkerhet som kan begrunne et slikt pålegg. Dette reflekterer dagens rett.
I 2012 godkjente Olje- og energidepartementet planen for utbygging og drift av feltet Martin Unge som operatøren Total hadde lagt frem på vegne av rettighetshaverne. Før godkjenning forela Olje- og energidepartementet saken for Stortinget, jf. Prop. 85 S (2011-2012) om utbygging og drift av Martin Unge-feltet.
I tråd med Petroleumsloven§ 10-2, legger ikke Prop. 85 S (2011-2012) opp til at det fattes vedtak om lokalisering av baser for Unge-feltet. Det Stortinget gjorde i 2012 var å samtykke til at Olje- og energidepartementet 1) godkjenner plan for utbygging og drift av feltet, og 2) gir tillatelse til anlegg og drift av gassrørledningen fra feltet, jf. lnnst. 355 S (2011-2012).
Departementet har godkjent utbyggingsplanen for Martin Unge i tråd med Prop. 85 S (2011- 2012). Departementet har ikke pålagt rettighetshaverne i Martin Unge-feltet å bruke en bestemt base.
Når det gjelder fremdriften for utbyggingen som representanten spør om, så rapporterer departementet den til Stortinget årlig i Prop 1 S.