Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:984 (2019-2020)
Innlevert: 14.02.2020
Sendt: 17.02.2020
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 24.02.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hva er begrunnelsen for at ansvaret for helsetjenesten ved Trandum ikke kan legges til kommunehelsetjenesten og hvilke lovendringer må i så fall til for å sikre at dette kan gjøres?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Spørsmålet er stilt til helse- og omsorgsministeren, men overført justis- og beredskapsministeren til besvarelse.
De som befinner seg på utlendingsinternatet er i første rekke personer som har fått endelig vedtak om at de plikter å forlate Norge. Dette er personer som i utgangspunktet forutsettes å være på internatet i kort tid og hvor det som oftest er stor fare for unndragelse. Utlendingsloven § 107 gir nærmere regler om utlendingsinternat hvor det blant annet fremgår at utlendingsinternatet ikke er underlagt kriminalomsorgen, men administreres av politiet. Av bestemmelsen fremgår også at utlendingen har rett til å motta helsetjenester.
Av forskrift 23. desember 2009 nr. 1890 om Politiets utlendingsinternat (Utlendingsinternatforskriften) § 5 første ledd fremgår at politiet skal sørge for at utlendingen kan motta helsehjelp som vedkommende har rett til etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 a og § 2-1 b og smittevernloven § 6-1. Sammenholdt med forskrift 16. desember 2011 nr. 1255 om rett til helse- og omsorgstjenester til personer uten fast opphold i riket, jf. blant annet forskriften §§ 3-5, innebærer dette at personer med endelig avslag på søknaden om beskyttelse (asyl) og personer uten lovlig opphold i landet har rett til øyeblikkelig helsehjelp og helsehjelp som er helt nødvendig og ikke kan vente.
Av utlendingsinternatforskriften § 5 første ledd fremgår videre at politiet skal sørge for at utlendingen får helsehjelp utover det han har lovfestet rett til dersom helsepersonell som undersøker eller behandler utlendingen, henviser til slik behandling. Videre skal utlending med påtrengende behov for tannlegehjelp få slik hjelp.
Av forskriften § 5 andre ledd fremgår at politiet skal legge til rette slik at helsehjelpen kan mottas i den offentlige helse- og omsorgstjenesten eller sørge for at helsehjelp gis på annen forsvarlig måte.
I dag har Politiets utlendingsenhet tre egne tilsatte sykepleiere som går 2-skifts turnus, helgene inkludert. Det er nylig inngått ny avtale med Legetjenester AS som består av tre leger som jobber turnus. Arbeidet ved utlendingsinternatet består i å gi medisinsk oppfølging til beboere ved utlendingsinternatet i påvente av tvangsretur, samt å delta under tvangsreturer ved behov. Legetjenester AS skal i henhold til kontrakt være tilgjengelig med lege tilstede på internatet alle virkedager i uken, samt ha beredskap med egen bakvaktsordning.
Om ansvaret for helsetjenestene ved Trandum skulle legges til den kommunale helse- og omsorgstjenesten, ville deler av utlendingsinternatforskriften måtte oppheves. Man ville også måtte vurdere behov for eventuelle presiseringer i lov 24. juni 2011 nr. 30 om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven) for å tydeliggjøre kommunens ansvar. Som illustrasjon kan det vises til loven § 3-9 hvor det er presisert at i de kommunene hvor det ligger fengsler i kriminalomsorgen skal kommunen ha tilbud om helse- og omsorgstjenester for de innsatte.