Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:963 (2019-2020)
Innlevert: 14.02.2020
Sendt: 14.02.2020
Besvart: 25.02.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Kraftselskapene bak North Connect hevder at kabelen vil gi en CO2-reduksjon på 2 millioner tonn per år. Andre hevder at North Connect vil øke utslippene av CO2 med to millioner tonn per år, gitt at den samme mengden strøm i stedet hadde blitt eksportert til kontinentet, der CO2-innholdet i kraftmiksen er dobbelt så høy som i Storbritannia.
Hvilket syn på CO2-effekten av North Connect er etter statsrådens syn riktig?

Begrunnelse

Jeg viser til statsrådens svar på mitt spørsmål 15:812 om klimaeffekten av North Connect. Jeg ser at statsråden unnlater å svare på spørsmålet mitt, om North Connect faktisk vil føre til økte utslipp fordi eksportkraft som kunne vært brukt til å erstatte en kraftmiks på kontinentet med høyere CO2-innhold heller blir sendt til Storbritannia, der kraftmiksen har lavere CO2-innhold. Statsråden skriver at det er av begrenset interesse å se på en enkelt del av et større nett.
NVE har i sin rapport om kabelen omtalt den som en eksportkabel av strøm ut av Norge. Den strømmen vi skal eksportere må nødvendigvis hentes fra nåværende eksport til andre land. Alternativt må den skaffes fram gjennom ny produksjon i Norge. Vi har nå stor overkapasitet i mellomlandsforbindelser til kontinentet. Denne blir også større når den nye kabelen til Tyskland blir satt i drift. Per nå vil strømmen hentes fra eksport til andre land, og NVE har regnet ut at North Connect vil føre til ca. 7,9 TWh mindre kraft netto eksportert til andre land enn Storbritannia i 2025.
Vindkraftorganisasjonen NORWEA er enig i at utslippene vil gå opp med North Connect dersom vi ikke bygger ut ny norsk vindkraft, skriver de i en kronikk på enerwe.no.
Regjeringen har selv skrotet nasjonal rammeplan for vindkraft, og skal nå stramme inn konsesjonssystemet. Det er jeg glad for. Det gjør at der man tidligere så store muligheter for å bygge ut mye norsk vind, nå må revurdere planene. Det er bra for det biologiske mangfoldet. Det gjør også at jeg lurer på hvor statsråden ser for seg å hente den nye energien fra, som skal eksporteres gjennom North Connect, hvis dette ikke skal gå ut over eksporten fra forbindelsene til Tyskland.
Hvis North Connect bygges vil den i 2025 føre til ca. 7,9 TWh mindre kraft netto eksportert til andre land enn Storbritannia. Jeg stiller derfor spørsmålet mitt på nytt, og håper statsråden vil svare på det jeg spør om denne gangen.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: I likhet med spørsmålsstilleren har jeg merket meg at det er flere syn på hvordan virkningen av CO2-utslipp av ulike tiltak i kraftsektoren skal vurderes. Felles for dem alle er at de er forbundet med stor usikkerhet, og at de avhenger av hvilke forutsetninger som legges til grunn.
North Connect er nå til konsesjonsbehandling i Olje- og energidepartementet. Departementet har imidlertid ikke utført egne analyser av North Connects isolerte virkning på CO2-utslippene.
Klimavirkningene av nettutbygging i og mellom land må ses i sammenheng med at energiomstillingen vi har foran oss krever økt fleksibilitet og større integrasjon av de ulike landenes kraftsystemer. Kraftutveksling mellom land bidrar til reduserte klimagassutslipp når fornybar energi fortrenger fossil energi. Eksport av norsk fornybar kraft kan på denne måten bidra til en høyre andel fornybar kraft i land vi har forbindelser med.
Samtidig er det slik at det europeiske kvotemarkedet setter et tak for utslippene i de sektorer som er omfattet. Slik sett vil ikke tiltak i kraftsektoren isolert sett virke inn på utslippene i den relevante kvoteperioden. Likevel ga store overskudd i kvotemarkedet i den foregående perioden grunnlag for en innstramming i kvoter i inneværende periode. I 2018 vedtok EU en såkalt stabilitetsmekanisme, som innebærer at så lenge kvoteoverskuddet overstiger et gitt nivå, vil en andel av overskuddet slettes. Tiltak som skjer i kvotepliktig sektor kan derfor virke positivt for muligheten til å sette strammere rammer for utslippene i neste periode.
For meg er det ingen tvil om at økt kraftutveksling er positivt for vår felles evne til å erstatte fossil kraftproduksjon med fornybare energikilder, og på den måten bidra til at CO2-utslippene reduseres og klimamålene kan nås.