Skriftlig spørsmål fra Kirsti Leirtrø (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:535 (2019-2020)
Innlevert: 12.12.2019
Sendt: 12.12.2019
Besvart: 24.12.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Kirsti Leirtrø (A)

Spørsmål

Kirsti Leirtrø (A): Trøndelag fylkeskommune setter nå av midler til igangsetting av et planprogram for kartlegging av Trondheimsfjordens økologiske tilstand. Kartlegging av tilstanden i Oslofjorden er allerede gjennomført, med støtte fra Klima- og miljødepartementet.
Vil regjeringen gi tilsvarende støtte i et slikt samarbeidsprosjekt for Trondheimsfjorden?

Begrunnelse

Trondheimsfjorden er grunnlaget og forutsetningen for trøndersk bosetting og trøndersk kultur. Det er avgjørende for Trøndelag at fjorden holder seg frisk. Derfor haster det å gjennomføre en kartlegging av Trondheimsfjordens økologiske tilstand, som et ledd i langsiktig sikring av vannressursene i regionen.
Fylkestinget i Trøndelag har derfor gjort følgende vedtak:
Rådmannen må snarest sette i gang arbeidet med et planprogram for kartlegging av Trondheimsfjordens økologiske tilstand. Planprogrammet må blant annet inneholde forslag til parametere som må granskes, en oversikt over potensielle samarbeidspartnere, framdriftsplan og en plan for finansiering av arbeidet.
Prosjektet i Oslofjorden er et samarbeid mellom blant annet nasjonalparkene, fylkeskommunene i Vestfold og Østfold og Kongsberg Maritime.
Klima- og miljødepartementet har gitt midler for kartlegging til et marint økologisk grunnkart for sjøbunnen i Ytre Oslofjord.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Dette er et godt initiativ som jeg er svært positiv til. Jeg forutsetter at denne kartleggingen vil komplettere arbeidet som gjøres med de regionale vannforvaltningsplanene etter vannforskriften, da det er Fylkeskommunen i Trøndelag som er vannregionmyndighet med ansvar for koordinering av planarbeidet i denne vannregionen.
De inneværende vannforvaltningsplanene for Trøndelag som ble vedtatt i 2016 viser at kunnskapsgrunnlaget, også for Trondheimsfjorden, må styrkes. Klima- og miljødepartementet bevilger derfor årlig en betydelig sum til dette arbeidet. I 2019 ble det bevilget nærmere tre millioner kroner til ytterligere kunnskapsinnhenting, miljøtiltak og styrkningen av den helhetlige vannforvaltningen for Trøndelag. Denne finansieringen har jeg foreslått å opprettholde og styrke i 2020.
Vannforvaltningsplanene som er landsdekkende er nå under rullering. Oppdaterte planer for perioden 2022-2027 skal vedtas av fylkestingene i løpet første halvår 2021 og godkjennes av Klima- og miljødepartementet før utgangen av samme år. Arbeidet som ledes av Trøndelag fylkeskommune involverer alle sektormyndigheter og berørte kommuner, samt næringsinteresser og miljø- og brukerorganisasjoner. Som en del av rulleringen oppdateres kunnskapsgrunnlaget i løpet av januar 2020. Denne oppdateringen vil gi oss en fersk oversikt over tilstand, påvirkning og mulige forbedringstiltak, samt eventuelt behov for ytterligere kunnskapsinnhenting.