Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:511 (2019-2020)
Innlevert: 09.12.2019
Sendt: 09.12.2019
Besvart: 12.12.2019 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Ønsker kunnskapsministeren at fraværsreglementet i skolen skal stå i veien for at elever skal kunne delta som representanter for ungdomsråd?

Begrunnelse

Stortinget har vedtatt at alle kommuner og fylkeskommuner skal opprette ungdomsråd. Rådet er et rådgivende organ som gir innspill og anbefalinger til kommunen i saker som gjelder ungdom i kommunen/fylkeskommunen. Ungdomsrådet skal kunne uttale seg om et bredt spekter av saker i kommunen eller fylkeskommunen, og kan uttale seg om alle saker som gjelder ungdom. Medlemmene i rådet har både rett og plikt til å delta i møtene i rådet. At medlemmene har plikt til å møte, betyr at de må komme på møtene i rådet med mindre de har gyldig forfall. Medlemmene som er til stede i møtet, har plikt til å stemme når en sak tas opp til avstemming.
Når elever engasjerer seg i politisk arbeid, blir det fort over 10 dagers fravær. Noen lærere noterer ikke dette så nøye, mens andre igjen følger reglene fullt ut. Erfaring fra blant annet Skjervøy kommune i Troms viser at når man kommer til et visst punkt på året, daler engasjementet og en vegrer seg for å delta på flere møter. Dette begrunnes i fraværsreglene.
Representanter for ungdomsråd bør ha like rettigheter som folkevalgte. Erfaringen fra ungdomsrådet på Skjervøy blir da et paradoks. Flere av representantene, spesielt fra ungdomsskolen, har ikke mulighet til å delta i ulike sammenhenger. Begrunnelsen ligger i for mange dager med fravær i skolen.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Det er viktig og nødvendig at barn og unge får anledning til å være politisk aktive, og delta i for eksempel ungdomsråd. Dette mener jeg at dagens fraværsregler i skolen bidrar til.
I grunnskolen er regelverket slik at kommunen kan gi den enkelte elev permisjon i inntil to uker av gangen, dersom det er forsvarlig. Dette gir kommunene anledning til å vurdere permisjon på grunnlag av for eksempel politisk aktivitet, herunder deltakelse i ungdomsråd. Dersom det er misnøye med en kommunes praksis i vurderingen av permisjonssøknader i grunnskolen, bør dette i første omgang tas opp på lokalt nivå.
I videregående skole kan fravær for blant annet politisk arbeid unntas fra reglene om fraværsgrensen.
Fravær skal som utgangspunkt føres på vitnemålet fra og med 8. trinn på grunnskolen. Det samme gjelder fravær i videregående opplæring. Det er likevel regler som gjør at inntil 10 dager fravær kan unntas ført på vitnemålet. Når det gjelder det fraværet som blir ført på vitnemålet, kan den enkelte elev kreve at årsaken til fraværet blir ført på et vedlegg, dersom årsaken kan dokumenteres.
Jeg mener derfor at dagens regler om både fravær og fraværsføring er forenlige med ønsket om at ungdom skal kunne engasjere seg politisk og delta i for eksempel ungdomsråd.