Skriftlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:234 (2019-2020)
Innlevert: 06.11.2019
Sendt: 06.11.2019
Besvart: 13.11.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Hvorfor har ikke regjeringen tatt nødvendige grep for å sørge for at politiet kommer når det skjer en akutt hendelse som nå i Mehamn, og mener statsråden det er akseptabelt dersom en liknende hendelse gjentar seg enda en gang?

Begrunnelse

Natt til søndag ble en 89 år gammel dame brått vekt av at en mann forsøkte å bryte seg inn i huset hennes. Hun ringte politiet, men to og et halvt døgn senere hadde politiet fortsatt ikke rykket ut.
Også en drosjesjåfør i Mehamn ringte politiet denne helga på grunn av en truende passasjer. Heller ikke hun fikk hjelp. Taxisjåføren forklarer at det snakkes i Mehamn om at politiet ikke kommer og at folk i Mehamn lurer på om man må begynne med borgervern.
Det har også tidligere vært farlige situasjoner i Mehamn der politiet ikke har dukket opp. Blant annet har en hotelleier to ganger opplevd vold på arbeidsplassen uten at politiet kom. I Stortingets spørretime 9. mai i fjor viste undertegnede til denne hendelsen, og spurte om justisministeren som ansvarlig statsråd kunne leve med at man i ulike bygdesamfunn rundt i Norge måtte kontakte sterke menn, for å rydde opp når politiet ikke kom. Til dette svarte statsråden blant annet at:

«det har alltid vært – og har kunnet oppstå – situasjoner hvor politiets kapasitet er belastet til et punkt som gjør at noen andre oppgaver må vente. Det er ikke noe nytt».

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Hendelsen i Mehamn er ikke er håndtert slik befolkningen skal kunne forvente av politiet. Finnmark politidistrikt og Politidirektoratet har også beklaget at ingen tok kontakt med Ella Pedersen, taxisjåføren eller passasjeren, noe som er særlig uheldig siden dette ble lovet fra politiets side. Finnmark politidistrikt har også beklaget at de ikke ble fulgt opp godt nok i etterkant av hendelsen. Politiet skulle tatt kontakt dagen etterpå.
Politidirektoratet uttaler at Finnmark politidistrikt vil se på sine rutiner i forbindelse med hendelser som skal håndteres lokalt etter at oppdraget er avsluttet på operasjonssentralen og overført til lokalt politi.
Det er all grunn til å tro at det også i fremtiden vil oppstå hendelser hvor politiet gjør feilvurderinger eller hvor innbyggernes forventninger ikke blir innfridd. Det er imidlertid gjort mye for å unngå denne typen hendelser, dels gjennom et mer enhetlig politiarbeid med klare kvalitetskrav, og dels gjennom en sterk økning i bemanningen i politiet. Siden 2013 er politiet blitt styrket med om lag 2 800 årsverk, fra i underkant av 15 000 til nærmere 17 500 årsverk. Av disse er i underkant av 1 700 politiutdannede, hvorav om lag 1 500 er tilført de tolv politidistriktene.
Generelt understreker jeg at en god og effektiv hendelseshåndtering fra politiets side er av stor betydning, uavhengig av om hendelsen finner sted i distrikts-Norge eller i en storby. Gjennom etableringen av færre og mer robuste politidistrikter, nye operasjonssentraler og styrkingen av bemanningen i hele landet, er grunnlaget for en styrket polititjeneste lagt. Dette er viktig for befolkningens opplevelse av trygghet.