Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:6 (2019-2020)
Innlevert: 01.10.2019
Sendt: 02.10.2019
Besvart: 04.10.2019 av fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Vil fiskeriministeren utvide dispensasjonsadgangen slik at en også ivaretar kaisalg som omsetningsform i Stavanger-området for de få fartøyene som baserer driften på salg «over ripen»?

Begrunnelse

Fra 1. januar ble rekefiskerne i Sør-Norge nødt til å benytte seg av rekeristen for å kunne fiske innenfor fire nautiske mil fra land. Til Nettavisen sier en av fiskerne som i 35 år har drevet med kaisalg i Stavanger at han mister rundt 30 prosent av rekene, samt mye kreps og småfisk som han er avhengig av for å få økonomien til å gå rundt. I reglementet om påbud om bruk av sorteringsrist ble det gitt en dispensasjonsadgangen for å ivareta kaisalg som omsetningsform i Oslofjord-området for noen få fartøy, og det er ikke rettferdig om unntaket begrenses til kun Oslofjorden.

Harald T. Nesvik (FrP)

Svar

Harald T. Nesvik: Det står dårlig til med rekebestanden i Nordsjøen og Skagerrak. Hovedutfordringen har vært utkast av småreker, fiskeyngel og småfisk.
Ristpåbudet innenfor 4 nautiske av grunnlinjen mil i Nordsjøen og Skagerrak ble innført som en del av en samlet strategi for en forbedret forvaltning av rekebestanden. Dette påbudet har vært gjeldende for alle andre områder i norske farvann, unntatt områdene sør før 62 grader N, til nå.
Av hensyn til næringen har vi likevel laget en lempeligere regulering i sør, med tillatelse til å bruke oppsamlingspose, midlertidig krepseåpning og unntak i tilfeller med mye tang og tare i rekefisket.
Det står også svært dårlig til med torsken i sør, både nordsjøtorsk og kyst- og fjordtorsk. Derfor har vi som kjent derfor innført vernetiltak på kyststrekningen fra Lindesnes til grensen til Sverige. Jeg tillot et snevert unntak fra ristpåbudet i dette området. Dette var på bakgrunn av den begrensede fangstmengden, at det gjaldt noen få fartøy i Oslofjorden og at det ble vurdert som nødvendig for å ivareta kaisalg som en særpreget omsetningsform.
Når det gjelder Stavanger, som det vises til i spørsmålet, har over 30 fartøy omsatt fisk og skalldyr ved kaisalg i Stavanger-området i 2019, og flesteparten av disse har også drevet salg «over ripen» etter at påbudet om sorteringsrist ble iverksatt. Så langt i år er det totalt registrert omsatt et større kvantum gjennom kaisalg i Stavanger enn i noe enkeltår siden 2000. I vesentlige deler av året domineres kaisalget av taskekrabbe fanget med teiner, men det omsettes også reker og andre skalldyr, torskefisk, flatfisk og andre arter. Når det gjelder fangster tatt med trål, så er det naturligvis reker som utgjør det største kvantumet, men det selges også torsk, sei, lyr, breiflabb og andre arter.
Etter en helhetsvurdering av situasjonen har jeg nå besluttet at det skal åpnes for å gi dispensasjon fra påbudet om å bruke sorteringsrist i rekefisket innenfor fire nautiske mil av grunnlinjene i Skagerrak og Nordsjøen sør for 62 grader N. Dette innebærer at jeg utvider regelen for Oslofjordområdet, til hele dette området. Formålet med dette er å ivareta et tradisjonelt, populært og viktig innslag på kaia på de stedene hvor det er kaisalg av reker og fisk fra lokale fiskefartøy.
De som søker om dispensasjon, må ha hatt kaisalg som en vesentlig driftsform før 1. desember 2018, på samme måte som i reglene som ble innført i Oslofjorden i 2018.