Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2318 (2018-2019)
Innlevert: 22.09.2019
Sendt: 23.09.2019
Besvart: 01.10.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): Dersom statsråden ved fylkesmannsembetet mener rivning og gjenoppbygging av et tilsvarende bygg på samme sted er en sak som bør stoppes som følge av nasjonale interesser, hvilken type saker er det statsråden mener lokaldemokratiet skal få mer innflytelse over, kan statsråden eksemplifisere typen saker hvor lokaldemokratiske ønsker nå skal veie tyngre?

Begrunnelse

I statsrådens brev Fylkesmennenes medvirkning og behandling av saker etter plan- og bygningsloven, datert 03.09.19 presiseres det at regjeringen vil legge stor vekt på lokaldemokratiet i plan- og bygningssaker. I brevet står det blant annet "Jeg viser her til endringene i forvaltningsloven § 34, som trådte i kraft 1. januar 2018. Det fremgår at der statlig organ er klageinstans for vedtak truffet av en kommune eller fylkeskommune, skal klageinstansen legge stor vekt på hensynet til det kommunale selvstyre ved prøving av det frie skjønn. På denne bakgrunn vil jeg minne om at fylkesmennene bør være varsomme med å overprøve beslutninger som hører til det lokalpolitiske skjønnet.»
Som et eksempel har Holtålen kommune innvilget en søknad om rivning og gjenoppbygging av en hytte på samme sted og av samme størrelse, dette vedtaket har fylkeskommunen nå påklaget.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: I mitt brev til fylkesmennene 3. september 2019 minner jeg fylkesmannsembetene om at det er viktig å ta hensyn til lokaldemokratiet ved behandlingen av plan- og byggesaker. Samtidig sier jeg at det også er viktig at nasjonale og viktige regionale interesser ikke blir vesentlig tilsidesatt.
Brevet er generelt utformet, og gir et signal til fylkesmennene om at de skal ta hensyn til det lokale selvstyret ved behandlingen av plansaker og enkeltsaker etter plan- og bygningsloven. Vurderingen av de konkrete sakene er det kommunen og fylkesmannen som har ansvaret for. Sakene må avgjøres etter en nærmere vurdering av forholdene i hvert enkelt tilfelle. Dette gjelder også for saken fra Holtålen kommune, som er nevnt i spørsmålet. Klagesaken fra Holtålen kommune ligger nå til behandling hos fylkesmannen, og jeg kan derfor ikke kommentere denne saken.
Ved behandlingen av innsigelsessaker i departementet er det tatt større hensyn til lokaldemokratiet under nåværende regjering enn under tidligere regjering. Departementet har siden 2013 behandlet 146 innsigelsessaker, og kommunen har fått medhold i 53 prosent av sakene og delvis medhold i 29 prosent av sakene. Under forrige regjering fikk kommunene bare medhold i 22 prosent av innsigelsessakene og delvis medhold i 20 prosent av sakene.