Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2313 (2018-2019)
Innlevert: 20.09.2019
Sendt: 23.09.2019
Besvart: 27.09.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Kan jeg be om en oversikt over avtaler inngått mellom Nav og bedrifter under «inkluderingsdugnaden» fordelt etter om bedriftene er bemanningsbedrifter, vikarbyrå, rekrutteringsfirma eller ordinære arbeidsplasser og hvor mange arbeidsplasser som inngår i de ulike avtalene?

Begrunnelse

Ifølge regjeringen har Arbeids- og velferdsetaten en sentral rolle i gjennomføringen av inkluderingsdugnaden, i samarbeid med andre aktører. For å trappe opp rekrutteringsbistanden til arbeidsgivere er Arbeids- og velferdsetaten styrket med flere stillinger som skal drive med markeds- og rekrutteringsarbeid.
Et element i regjeringens arbeid er få i stand avtaler mellom Nav og bedrifter i rekruttering.
Når bemanningsbyråer får i stand slike avtaler med Nav er arbeidstakerne prisgitt mer kortvarige kontrakter og uforutsigbarhet, mens bemanningsbyråene på sin side tjener gode penger på regjeringens «inkluderingsdugnad».

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Arbeids- og velferdsetatens tjenester overfor arbeidsgivere skal gi et bedre grunnlag for å lykkes med å få flere personer i arbeid. I Meld. St. 33 (2015–2016) NAV i en ny tid – for arbeid og aktivitet la regjeringen opp til å videreutvikle Arbeids- og velferdsetatens arbeidsmarkedsinnsats overfor både arbeidsgivere og arbeidssøkere. Regjeringen ønsket en styrket og mer helhetlig innsats fra Arbeids- og velferdsetaten til arbeidsgivere.
Arbeids- og velferdsetaten har arbeidet systematisk med å følge opp dette, blant annet gjennom å få på plass avtaler med større virksomheter om samarbeid for rekruttering, inkludering og kvalifisering. De første avtalene, bl.a. med bemanningsbransjen og Choice Hotels, ble inngått før inkluderingsdugnaden ble igangsatt, men innsatsen for nasjonale avtaler er intensivert gjennom inkluderingsdugnaden.
Arbeids- og velferdsetaten har i dag avtaler med virksomheter innenfor et bredt spekter av næringer og bransjer. Det er inngått avtaler med Nordic Choice Hotels, NHO Service og handel, Adecco Norge, Manpower, Randstad, Jobzone, XXL, Nille, Personalhuset, EBA – Entreprenørforening bygg og anlegg, NHO logistikk og transport, Norsk Industri og Sjømat Norge.
Flere av disse avtalene er inngått med bransjeforeninger som representerer en rekke virksomheter. Det er derfor vanskelig å svare eksakt på spørsmål om hvor mange arbeidsplasser som inngår i de ulike avtalene. For eksempel har Norsk Industri om lag 2800 virksomheter med rundt 124 500 ansatte i mer enn 20 bransjer. De nasjonale avtalene skal tilby en overordnet plattform for samarbeid med NAV og spesifiserer ikke hvor mange av NAVs brukere som vil være aktuelle for jobb i virksomhetene. De nasjonale avtalene danner grunnlag for inngåelser av lokale avtaler, og gir et mangfold av rekrutteringsmuligheter. Dette skal gi grunnlag for å få flere personer med nedsatt funksjonsevne og/eller hull i CV-en i arbeid. Formidlingstallene er beheftet med usikkerhet, men ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet er i overkant av 400 personer gått til jobb i en virksomhet med avtale så langt i 2019.
Ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet er bemanningsbyråene en viktig inngangsport til arbeidslivet for flere av NAVs brukere, blant annet flyktninger som har problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Når det gjelder inkluderingsdugnaden, oppgir direktoratet at det er de øvrige virksomhetene NAV har inngått samarbeidsavtaler med, som er mest aktuelle for flere i inkluderingsdugnadens målgrupper. Direktoratet opplyser at det har skjedd en nedgang i antall formidlinger til bemanningsbransjen.
Fra 2. halvår 2018 fikk NAV økte ressurser for å ansette flere markedskontakter i forbindelse med inkluderingsdugnaden. Markedskontaktene skal ha tett kontakt med bedriftene og kartlegge deres rekrutteringsbehov, sørge for koordinert bistand og legge til rette for god matching med NAVs kandidater. Markedskontaktene arbeider også med å følge opp virksomheter som har inngått avtaler med NAV, og bl.a. legge til rette for å inkludere flere i målgruppen for inkluderingsdugnaden.
Arbeids- og velferdsdirektoratet mener at potensialet for rekrutteringsavtalene med større bransjeforeninger er mange tusen virksomheter med et stort og variert rekrutteringsbehov. Rekrutteringsavtalene er derfor viktige for Arbeids- og velferdsetaten, for å få flere i jobb. Jeg vil følge utviklingen på dette området framover. Jeg legger også til grunn at Arbeids- og velferdsetaten løpende vurderer innhold i og resultater av det samarbeidet som er inngått med ulike virksomheter og bedrifter, herunder også med bemanningsbransjen.