Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:2114 (2018-2019)
Innlevert: 16.08.2019
Sendt: 19.08.2019
Besvart: 26.08.2019 av helseminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvor lang ventetid er det fra SLVs konklusjon om nytteverdi til legemiddelet faktisk tas i bruk i helsetjenesten, til glede for norske pasienter?

Begrunnelse

I sitt svar på spørsmål 15:1987 svarer helseminister Bent Høie følgende:

"Ifølge informasjon jeg har innhentet fra de regionale helseforetakene viser en gjennomgang av beslutninger i perioden 2014 t.o.m. 2018 at Legemiddelverket har konkludert med at metoden er kostnadseffektiv i 79 saker, og i 76 av disse er beslutningen i Beslutningsforum i samsvar med Legemiddelverkets konklusjon."

Jeg ber om at helseministeren redegjør for hvor lang tid det har tatt fra SLVs positive kost/nytte-analyse til legemiddelet faktisk har blitt tatt i bruk i helsetjenesten etter positiv beslutning i Beslutningsforum. Ber om en oversikt som viser forsinkelsen for hvert enkelt av de 76 tilfellene Høie viser til i sitt svar.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I begrunnelsen til spørsmål 15:2114 vises det til mitt svar til spørsmål 15:1987:

"Ifølge informasjon jeg har innhentet fra de regionale helseforetakene viser en gjennomgang av beslutninger i perioden 2014 t.o.m. 2018 at Legemiddelverket har konkludert med at metoden er kostnadseffektiv i 79 saker, og i 76 av disse er beslutningen i
Beslutningsforum i samsvar med Legemiddelverkets konklusjon."

Formuleringen i svaret mitt til spørsmål 15:1987 ble ved en inkurie upresis, og riktig beskrivelse skal være:

"I 79 saker har Legemiddelverket konkludert vedrørende kostnadseffektivitet, og i 76 av disse er beslutningen i Beslutningsforum i samsvar med Legemiddelverkets konklusjon."

I flere av de 76 sakene var konklusjonen at legemiddelet ikke er kostnadseffektivt.
De regionale helseforetakene har gitt følgende informasjon som svar på spørsmålet om hvor lang tiden er fra Statens legemiddelverk ferdigstiller metodevurderingen til legemidler faktisk tas i bruk i helsetjenesten:

"I normaltilfeller tar prosessen hvor de regionale fagdirektørene gir sin innstilling til Beslutningsforum ca. 2 uker. Den faktiske tiden vil blant annet avhenge av sakens kompleksitet. Tid fra fagdirektørenes innstilling til behandling i Beslutningsforum vil avhenge av dato for møtene. Beslutningsforum møtes hver måned.
Når Beslutningsforum for nye metoder har besluttet å innføre et nytt legemiddel, må legemiddelet og den aksepterte prisen registreres i de aktuelle databasene. Dette tar normalt mellom 2 til 5 uker. Det er Sykehusinnkjøp HF som varsler grossist og apotek om prisendringer. Grossistene må få informasjon om pris for blant annet å kunne planlegge innkjøp og lagerbeholdning, samt oppdatere prisfiler til apotekene.
Apotekene oppdaterer sitt vare- og prissystem til fast tidspunkt to ganger i måneden. Dette skjer 1. og 15. hver måned. Tidslinjen for prisoppdateringen er avhengig av om legemiddelet kun er til bruk i sykehus eller et H-reseptlegemiddel.
Beslutningen om innføring et nytt legemiddel skal være innenfor de rammer og prinsipper fastsatt av Stortinget. Det betinger blant annet at kostnadene står i et rimelig forhold til effekten. Tilbakemeldingen fra de regionale helseforetakene og Sykehusinnkjøp HF, som forhandler priser på vegne av de regionale helseforetakene, er at i tilnærmet alle saker er det behov for prisforhandlinger for at prisen på legemiddelet skal komme ned på et kostnadseffektivt nivå.
Prosessene med prisforhandlinger starter parallelt med metodevurderingene slik at den framforhandlede prisen er klar til metodevurderingsrapporten skal behandles i Beslutningsforum. Det betinger imidlertid at Sykehusinnkjøp HF har mottatt endelig pristilbud fra leverandøren i tid til at denne kan inkluderes i saksframlegget fra fagdirektørene. Dersom pristilbudet kommer for sent, må saken vente til neste måned.
I enkelte saker vil prisforhandlingene ta lenger tid. Det kan være knyttet til sakens kompleksitet eller at man ikke kommer i mål med prisforhandlingene. I tilfeller hvor prisnivået på legemiddelet er for høyt og prisforhandlingene trekker ut, vil saken enten ende med en nei-beslutning eller forsinket tilgang til legemiddelet for pasienten."

Et av målene med system for Nye metoder er å bidra til at norske pasienter skal få tilgang til nye, effektive legemidler så raskt som mulig. Samtidig må disse vurderingene og tidsbruken avveies. Som det fremgår av redegjørelsen fra de regionale helseforetakene vil det være ulike grunner til at det i enkelte tilfeller går noe lenger tid enn ønskelig fra metodevurderingen er ferdigstilt og frem til legemiddelet er tilgjengelig i helsetjenesten. Det må imidlertid alltid være slik at de beslutningene som tas om innføring av nye metoder både må være helhetlig vurdert og godt begrunnet.