Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1952 (2018-2019)
Innlevert: 23.06.2019
Sendt: 24.06.2019
Besvart: 01.07.2019 av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Filmproduksjon er en raskt voksende bransje både nasjonalt og internasjonalt. Filmindustri stimuler kulturliv, næringsliv og reiseliv, spesielt i distriktene. I dag har vi 16 ulike filmkommisjoner i Norden. Nordisk råd har bedt Ministerrådet se på muligheten for en Nordisk Film kommisjon for å samordne markedsføringen slik at flere internasjonale filmer lokaliseres til Norden, samt vurdere harmonisering av intensivordningene.
Vil ministeren ta initiativ til å følge opp dette vedtaket inn mot Ministerrådet?

Begrunnelse

Norden har mange fortrinn som lokalitet for filmproduksjon. Vi har unike lysforhold, dyktige fagfolk, gode produsenter, effektiv infrastruktur, gode språkferdigheter, gode locations, tett samarbeid i Norden og ikke minst tilgjengelige variert og vakker natur.
Filmbasert turisme er også omtalt som et satsingsområde i regjeringens Strategi for kultur og reiseliv.
Nordic Film Commissions (NFC) - tidligere Scandinavian Locations (etablert i 2008), er en frivillig nettverksorganisasjon, bestående av alle filmkommisjoner i Finland, Åland, Sverige, Danmark, Norge og Island. Til sammen 16 kommisjoner. De har samtaler med Grønland og Færøyene, som i dag ikke har aktive filmkommisjoner.
Formålet er å koordinere felles markedsføringstiltak for kommisjonene, for å gjøre Norden mer synlig. For å bli medlem må man være offentlig finansiert kommisjon som ikke tar betalt for tjenester. Det sikrer objektivitet og integritet. Nettverket ledes av Truls Kontny (Norge), Mikael Svensson (Sverige) og Caroline Gjerulf (Danmark).
Medieindustrien er den raskest voksende industrien på verdensbasis, Norden er en liten region og konkurransen om å tiltrekke seg innspillinger er knallhard. NFC jobber for at Norden skal bli det området i verden med best omdømme for innspilling og locations.
NFC har de siste årene fått mellom 230.000 til 250.000 årlig i støtte fra Nordisk Film og TV fond, mens resten finansieres av medlemsorganisasjonene. Det vil være av stor strategisk betydning om Nordisk Ministerråd sto bak nettverket og bidro til å finansiering.
På møte i Nordisk råd den 25. januar i år ble det vedtatt å få fremlagt fra Ministerrådet en sak som ser på muligheten for:

- et pilotprosjekt for etablering av et felles sekretariat for Nordisk Fil Kommisjon som skal markedsføre hele Norden som location for internasjonale filmer.
- se på muligheten for felles intensivordninger for alle de nordiske landene.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Nordisk råd har stilet en rekommandasjon til Nordisk ministerråd (Rek 1/2019 (A 1751)) om en Nordisk filmkommisjon. Rekommandasjonen, som fremmes etter forslag fra Rådsutvalget for vekst og utvikling i Norden, ber Nordisk Ministerråd om å vurdere hvordan man kan lokke flere internasjonale filmproduksjoner til Norden, for eksempel gjennom å opprette en Nordisk filmkommisjon. Jeg er ikke kjent med at rekommandasjonen omfatter en anmodning om å vurdere å harmonisere insentivordninger i Norden.
Som medlem av Nordisk råds utvalg for vekst og utvikling i Norden, er representanten Grung kjent med at forslaget er fremmet av dette utvalget. Det er da Ministerrådet for næring som skal behandle og besvare rekommandasjonen innen svarfristen 12. juli.
Jeg er som kultur- og likestillingsminister og medlem av Ministerrådet for kultur ikke på det nåværende tidspunktet involvert i saksgangen. Jeg er imidlertid positiv til et utvidet nordisk samarbeid på området og vil følge opp saken når den eventuelt blir forelagt Ministerrådet for kultur.