Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1959 (2018-2019)
Innlevert: 21.06.2019
Sendt: 25.06.2019
Besvart: 02.07.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden sikre en bredere prosess for lokal og regional medvirkning når det gjelder behandling av NVE sitt forslag til " Nasjonal ramme for vindkraft på land, og slik følge opp sin garanti til stortinget om en reell lokal medvirkning i denne viktige saken?

Begrunnelse

I samband med energimeldingen 2016, så sluttet Stortinget seg til at det skal innføres en «Nasjonal ramme for vindkraft på land» som skal bidra til å dempe konflikter og gi en forutsigbarhet for lokalsamfunn og utbyggere. NVE har nå levert et forslag til en ramme 1. april 2019. Det er nå opp til politisk ledelse i regjering og berørte departement å avgjøre den videre utformingen av rammen. Olje- og energidepartementet har nå sendt fagrapport og kart for rammen ut på høring. Høringstiden er nylig og klokelig forlenget av Departementet til 1. oktober. Men, departementet har bare planlagt fem regionale høringsmøter á fire timer i ordinær arbeidstid.
Jeg har tidligere bedt olje- og energiministeren gjøre rede for om folk flest vil bli inkludert i høringen og om reell medvirkning vil bli sikret. Spørsmålet ble besvart av samferdselsminister Jon Georg Dale i spørretimen 28.11.2018, som på vegne av olje- og energiministeren, kunne love at forslaget ville bli sendt på en bred høring og at “det vert også regionale innspelsmøte, slik at det skal verte lettare for lokale og regionale aktørar å kome med innspel”.
Den foreslåtte rammen viser til 13 områder som mest egnet og 8 “nesten-områder” som Direktoratet har indikert at kan være innbyttere for mest egnete områder eller supplere planen dersom departementet ønsker en større ramme. Disse 21 områdene berører 136 kommuner. Til sammen utgjør utpekte områder og “nesten-områder” et totalt areal på 41.133 km2. Som nevnt er Departementets skisse til medvirkningsplan 5 møter på dagtid uten agenda og et uavklart handlingsrom for høringsprosessen med frist 1. oktober. Med tanke på omfanget av forslaget til “Nasjonal ramme for vindkraft på land” er det rom for langt flere møter, en bedre geografisk spredning av medvirkningsmøter og at befolkningen som berøres faktisk får anledning til å ta del.
Industrielle vindkraftanlegg medfører omfattende arealinngrep i kommunene. Etter energiloven er kommunen som arealforvalter i utgangspunktet tilsidesatt. Norge har forpliktet seg til å sikre lokal medvirkning blant annet gjennom Aarhuskonvensjonen, Den europeiske landskapskonvensjonen og Europarådets Charter (konvensjon) om lokalt selvstyre.

For å sikre en bred lokal- og regional medvirkning i tråd med Statsrådens tidligere lovnader må medvirkningsplanen tydeliggjøres:

1. Hva som er handlingsrommet for medvirkning.
2. Avklare flere møter i distriktene gjennom dialog med fylkeskommuner, kommuner og andre interessenter
3. Tydeliggjøre hvordan møtene sammen med høringsinnspill skal sikre dialog og reell medvirkning. Dette kan eksempelvis gjøres gjennom å invitere til innspill i forkant av møtene. Da vil man i større grad legge opp til dialog i innspillsmøtene. Et annet konkret innspill vil være å oppfordre fylkeskommunene, sammen med fylkesmennene til å ha et felles møte for kommunene hvor forslaget til ramme og konsekvenser for regionale og lokale verdier er tema.

NVE foreslår i «Nasjonal ramme for vindkraft på land» at temarapporter og kart skal oppdateres etter behov i fremtiden. Det er derfor svært viktig at man nå helt fra første runde ivaretar grunnleggende medvirkningsprinsipper og tar befolkningen med på råd.
Da er det viktig å få fram hvordan statsråden vil ta tak i medvirkningsaspektet og tydeliggjøre planen for å sikre en bred lokal- og regional medvirkning slik det ble forespeilet i svaret 28.11.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: NVEs forslag til nasjonal ramme for vindkraft er et faglig råd om hvilke områder som er mest egnet for vindkraft ut fra en vurdering av vindressurser, nettkapasitet og viktige miljø- og samfunnsinteresser. I tillegg er det laget 21 temarapporter om ulike virkninger av vindkraft.
NVE har involvert lokale og regionale myndigheter for å informere om det pågående arbeidet, og for å få viktig faglig informasjon til bruk i utpekingen av de mest egnede områdene. Kommuner, fylkeskommuner, fylkesmenn og interesseorganisasjoner fikk i 2018 mulighet til å komme med innspill om viktige regionale interesser. NVE mottok 240 innspill. Fylkesmannsembetene og fylkeskommunene har også vært direkte involvert i tematiske områdeanalyser knyttet til naturmiljø, kulturminner og reindrift.
NVE har hatt dialog med samiske interesser, blant annet gjennom konsultasjoner med Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund. Reinbeitedistriktene har også blitt involvert gjennom fylkesmannsembetenes områdeanalyser. NVE har også søkt aktiv involvering av natur- og friluftslivsorganisasjoner, i tillegg til vindkraftbransjens interesseorganisasjoner. Flere direktorater har også vært involverte arbeidet med det forslaget som nå foreligger.
Olje- og energidepartementet sendte i april NVEs forslag på en bred høring med frist i oktober. I tillegg har vi arrangert flere regionale møter for å gå gjennom forslaget og lytte til innspill. Alle kommuner, fylker og fylkeskommuner har vært invitert til disse møtene. Alle presentasjoner og innspill på møtene er lagt ut på OEDs hjemmesider. Så vidt jeg kan vurdere gir NVE og OEDs prosesser i arbeidet med nasjonal ramme for vindkraft gode muligheter til lokal og regional medvirkning.
Det er ikke tanken at områdene NVE har pekt på i sitt forslag skal fylles med vindkraft, men at det skal være mulig for utbyggere å finne noen gode prosjekter innenfor disse. På samme måte som i dag, vil det fortsatt være i konsesjonsbehandlingen at det tas stilling til fordeler og ulemper ved konkrete prosjekter. Det er først i konsesjonsbehandlingen at de lokale virkningene vil bli klare. I denne sammenhengen vil lokale og regionale aktører fortsatt være svært viktige.
Jeg ser fram til å motta mange gode høringsinnspill fram mot 1. oktober. Vi skal ta oss tid til å gjøre en grundig vurdering av disse i arbeidet med å utforme vindkraftpolitikken framover.