Audun Lysbakken (SV): I lys av den siste utviklingen i Sudan, hvordan kan Norge bidra til å støtte folkets ønske om et sivilt styre som fører til demokrati, fred og stabilitet, og hvordan reagerer Norge ovenfor sudanske myndigheter på handlingene til de paramilitære styrkene Rapid Support Forces (som inkluderer Janjaweed-militsen) i landet den siste uken?
Begrunnelse
Selv om det fredelige folkeopprøret i Sudan som startet i desember i fjor har ført til at to diktatorer måtte gå av, styres Sudan fremdeles av et diktatur. Militærrådet som tok over 11. april i år består av offiserer fra hæren i tillegg til lederen for Janjaweed-militsen. Det er disse som stod bak massakren den 3. juni på plassen foran landets militære hovedkvarter, der de fredelige demonstrantene siden april har gjennomført en sitt-ned-aksjon for å legge press på militærrådet for å overføre makten til et sivilt styre. Til i dag er det uavklart hvor mange som ble drept, voldtatt, eller skadet som følge av brutaliteten militsen slo ned på mot demonstrantene. Lik ble brent eller bundet fast til en stein og kastet ut i Nilen. Den samme militsen gjennomførte en ny massakre den 8. juni i Deleej i Darfur hvor mange hundre ble drept og skadet.
Alt tyder dessverre på at militærrådet ikke har noen intensjon om å gi fra seg makten, og vil fortsette volden mot befolkningen. Brudd på menneskerettigheter som drap og arrestasjoner fortsetter, internett er stengt, og folk trakasseres i gatene av milits-soldatene. Garantien for at Afrikas tredje største land ikke sklir inn i en voldsspiral og kaos, må være overføring av makt til et sivilt styre. Om dette ikke skjer, vil det få store negative konsekvenser for Sudan, og hele regionen.
Undertrykking, ustabilitet og lovløshet fører til migrasjon og skaper grobunn for terrorisme. Khartoum-prosessen, hvor EU har signert flere avtaler med Khartoum om å stoppe flyktningestrømmer, har møtt sterk kritikk for å risikere å bruke europeiske skattebetaleres penger på å finansiere nettopp de samme kreftene som nå slår ned med brutal makt på demonstranter.
Norge bør ta til orde for å avslutte disse avtalene og stanse pengestrømmen til militsen i Sudan. Norge har en spesiell rolle i Sudan som en del av Troikaen og som mangeårig involvert i de ulike fredsprosessene i landet. Hva Norge sier blir derfor lagt merke til. Norge bør, sammen med partnere, legger press på militærrådet for å få til en fredelig overgang til et sivilt styre, og rettferdige rettsoppgjør for de overgrep som er begått.