Skriftlig spørsmål fra Runar Sjåstad (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1766 (2018-2019)
Innlevert: 03.06.2019
Sendt: 03.06.2019
Besvart: 06.06.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Runar Sjåstad (A)

Spørsmål

Runar Sjåstad (A): Vil regjeringen legge til rette og sørge for at det etableres nye VTA-arbeidsplasser i Finnmark også?

Begrunnelse

I regjeringens forslag til RNB foreslås det å øke bevilgningen til varig tilrettelagt arbeid (VTA) med 15 millioner kroner. Det betyr en mulighet for ca. 300 nye VTA - plasser på landsbasis. Utfra de signalene som er gitt fra statsråden tidligere, står imidlertid Finnmark i fare for ikke å få tildelt nye VTA plasser selv om bevilgningen økes. Det er forståelig at regjeringen ønsker å utjevne regionale forskjeller, men det er imidlertid to momenter som også bør tas med i vurderingene. For det første vil nullvekst i VTA plasser i Finnmark først og fremst ramme de yngste.
Det er mange steder kø for å få VTA plass og for unge psykisk utviklingshemmede betyr dette at de etter endt videregående opplæring er avhengig av at dagens VTA brukere pensjonerer seg eller dør før de slipper inn på arbeidsmarkedet. For det andre er det langt mer krevende å ha et tilfredsstillende aktivitetstilbud til psykisk utviklingshemmede (som står uten tilrettelagt arbeid) i områder med få brukere og lange avstander enn i tettbygde strøk.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: I løpet av de siste årene har regjeringen økt antall VTA-plasser vesentlig. Arbeids- og velferdsdirektoratet har ansvaret for å fordele ressurser til hver av Arbeids- og velferdsetatens fylkesavdelinger, som igjen fordeler ressursene til det enkelte NAV-kontor.
Etter budsjettforliket vedrørende behandlingen av Prop. 1 S (2018-2019) ble bevilgningen til varig tilrettelagt arbeid økt med 61,75 mill. kroner. I RNB 2019 foreslår regjeringen 15 mill. kroner ekstra til VTA. Basert på tildelte midler, regjeringens forslag i RNB 2019 og Arbeids- og velferdsdirektoratets fordelingsnøkkel, kan vi estimere en fylkesvis fordeling av nye plasser i VTA i 2. halvår 2019 (jf. vedlagte tabell). I tillegg er det i tabellen tatt med virkningen av om lag 26 mill. kroner i overførte, ubrukte midler fra 2018 som er fordelt på nytt til fylkene i 2019. Som det framgår av tabellen, legger Arbeids- og velferdsdirektoratet opp til å tilføre midler som kan brukes til nye plasser i Troms og Finnmark.
Jeg understreker at slike estimat vil være forbundet med usikkerhet. Siden tilskuddet per plass til VTA-plasser i skjermet virksomhet er høyere enn tilskudd per plass i ordinær virksomhet, er det ikke mulig å si eksakt hvordan bevilgningen vil slå ut i antall nye plasser i hvert enkelt fylke. Dette vil være avhengig av hvordan de enkelte NAV-kontorene prioriterer mellom VTA i skjermet og VTA i ordinær virksomhet. I forbindelse med budsjettprosessen er det vanligvis beregningsteknisk lagt til grunn at Arbeids- og velferdsetaten oppretter like mange nye VTA-plasser i skjermede og ordinære virksomheter. I vedlagte oversikt er denne modellen brukt til å estimere fordelingen av nye plasser i VTA i 2019. Dette er likevel ikke bindende for Arbeids- og velferdsetaten, jf. også føringene i Granavolden-erklæringen.