Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1493 (2018-2019)
Innlevert: 23.04.2019
Sendt: 24.04.2019
Besvart: 30.04.2019 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Hvorfor ble Stortinget i Prop 1S (2018-2019) ikke informert om de betydelige behovene for inndekning i de kommende forsvarsbudsjettene som vil følge av at styringsmålet ikke nås?

Begrunnelse

Jeg viser til oppslag i Bergens Tidende 23.4.19 som omhandler kostnadsutviklingen i kampflyprogrammet.
https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/8wMGeQ/-Kampflyregningen-har-okt-med-16-milliarder-kroner

Jeg viser videre til budsjettspørsmål nr. 432 fra SV 16.10.2018 om hvilke utgifter i budsjettet som ville redusert som følge av økte utgifter. Dette spørsmålet ble ikke eksplisitt besvart.
https://www.statsbudsjettet.no/Statsbudsjettet-2019/Budsjettsporsmal/Bevilgningssporsmal/Sosialistisk-venstreparti432/?query=kampfly&parti=&sort=date&all=true#hopp90723

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 24. april 2019 med spørsmål fra stortings-representant Kari Elisabeth Kaski om hvorfor Stortinget i Prop 1S (2018-2019) ikke ble informert om de betydelige behovene for inndekning i de kommende forsvarsbudsjettene som vil følge av at styringsmålet ikke nås.
Kampflyprogrammet gjennomfører årlig en usikkerhetsanalyse som blant annet har til formål å gi et estimat for hva programmets kostnad kommer til å bli, hvis alle rammebetingelser holdes fast som på analysetidspunktet. Dette er dermed et øyeblikksbilde av programmets forventede kostnad. Forventet kostnad har siden kampflyanskaffelsen ble godkjent i 2012 ligget både over og under det prisjusterte styringsmålet, men hele tiden under kostnadsrammen.
Forventet kostnad er som nevnt et øyeblikksbilde som de siste årene har blitt påvirket negativt av vekslingskursen mot amerikanske dollar, men også positivt gjennom kostnadsreduserende tiltak som gjennomføres i programmet. Det flernasjonale kampflyprogrammet har gjennomført en rekke kostnadsreduserende tiltak som har redusert prisen på fly og utstyr ut over hva som var forventet. Denne type tiltak gjennomføres videre og vil kompensere helt eller delvis for de negative valutaeffektene, avhengig av effekten av tiltakene.
Kampflyanskaffelsen håndteres innenfor rammen av de langsiktige investeringsplanene for materiell og finansieres gjennom de årlige budsjettene. Så langt har vi ikke måttet skyve på andre prosjekter for å finansiere kampflyanskaffelsen.
Hvorvidt anskaffelsen vil kunne holdes innenfor styringsmålet, vil avhenge av effekten fra kostnadsreduserende tiltak, utfallet av framtidige forhandlinger, og ikke minst av utviklingen i valutakursen de neste seks årene. Finansieringen av kampfly og andre prosjekter i forsvarssektoren vil regjeringen komme tilbake til i de årlige budsjettproposisjonene.