Skriftlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1208 (2018-2019)
Innlevert: 12.03.2019
Sendt: 13.03.2019
Besvart: 15.03.2019 av justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Hvorfor har regjeringen satt ned et utvalg uten ett eneste medlem som bor på et sted med tilknytning til en mindre domstol?

Begrunnelse

Regjeringen har satt ned en kommisjon som skal utrede domstolene i landet. Denne utredningen skal være ferdig i 2020.
Våren 2017 etterspurte Senterpartiet på Stortinget at det kommende domstolutvalget skulle ha en bred sammensetning. Senterpartiet understreket at det måtte legges vekt på blant annet bred geografisk representasjon.
Regjeringens egne dokumenter tyder på at det allerede er forhåndskonkludert med at antall domstoler skal reduseres og sentraliseres, og dette er til og med tatt inn i føringene for domstolutvalgets mandat:

«Det er i dag 63 alminnelige førsteinstansdomstoler, der mer enn en tredjedel er bemannet med to eller tre dømmende årsverk. I tillegg er det 34 jordskifteretter, nesten halvparten med ett eller to dømmende årsverk. Det er et behov for endringer i denne domstolstrukturen.»

Høyres Peter Frølich har blant annet uttalt til Rett24.no at det ikke er tvil om at antall domstoler skal ned.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Når regjeringen setter ned utvalg, tar den hensyn til en rekke faktorer. Utvalgene må samlet sett besitte en kompetanse som gjør dem rustet til å besvare mandatet sitt. Sammensetningen bør også avspeile ulike interesser, og det bør være en geografisk spredning mellom medlemmene. Likestillings- og diskrimineringsloven stiller dessuten krav til kjønnsbalanse.
Domstolkommisjonen ble satt sammen i samsvar med retningslinjene. Utvalget har medlemmer fra hele landet, også fra steder med tilknytning til mindre domstoler. I utvalget sitter blant annet jordskifterettslederen i Sunnfjord og Ytre Sogn jordskifterett i Førde, som er en liten domstol. Utvalget har også et medlem fra Tromsø, som er lagdommer i den nest minste lagmannsretten, og som i tillegg er leder i Utmarksdomstolen for Finnmark. Utvalget har to medlemmer fra Ålesund, og det ene av disse er sorenskriver i Sunnmøre tingrett, som er en liten eller mellomstor domstol. Sorenskriveren ble oppnevnt til utvalget høsten 2018, fordi det var ønskelig å utvide utvalget med nok et medlem fra en av de mindre domstolene.
Utvalget avholder for øvrig møter med berørte aktører, og det har en nettside der det er mulig å gi innspill. Aktører som ikke har fått en plass i utvalget, kan dermed fremme sine synspunkter gjennom andre kanaler.
Jeg mener etter dette at utvalget har fått en fornuftig sammensetning.