Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:1099 (2018-2019)
Innlevert: 27.02.2019
Sendt: 28.02.2019
Besvart: 12.03.2019 av helseminister Bent Høie

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Er statsråden enig i Helse Møre og Romsdals forslag om å legge ned rehabiliteringssenteret på Aure og mener statsråden at nedleggelsesforslagene i Helse Møre og Romsdal vil ivareta et likeverdig og godt helsetilbud for befolkningen i fylket?

Begrunnelse

Helse Møre og Romsdal har vedtatt en nedbemanning på 200 årsverk som følge av helseforetakets økonomiske situasjon. En av konsekvensene av kostnadskuttene er nedleggelse av rehabiliteringssenteret på Aure og Mork. Nå er planene om nedleggelse av Mork lagt bort, men en viderefører planene om å legge ned Aure. Aure og Mork har spesialisert seg på ulike pasientgrupper og utfyller hverandre. Mork har spesialisert seg på slagrammede, Aure på ortopedi og muskel- og skjelettsykdommer mv. Konsekvensen er at kostnadene og oppgavene flyttes over på kommuner, som ikke er rustet til å håndtere det, særlig fordi overflyttingen vil skje så raskt. Det er vanskelig å se at Helse Møre og Romsdals planer vil innebære at innbyggerne vil få et kontinuerlig og like godt behandlingstilbud som tidligere.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg vil vise til mine tidligere svar på spørsmål fra Stortinget i denne saken. Styret i Helse Møre og Romsdal har ansvar for å fastsette budsjett og sørge for organisering av foretakets virksomhet. Styret i Helse Møre og Romsdal har vedtatt at det skal jobbes med en rekke omstillingstiltak for å sikre at foretakets drift er innenfor budsjettet for 2019.
Jeg er kjent med at det etter planen skal legges fram en sak om tilbudet innen spesialisert rehabilitering i styremøte 27. mars 2019.
Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge har ansvar for å levere forsvarlige tjenester til befolkningen. Jeg legger til grunn at omstillinger gjennomføres slik at man sørger for at det ansvaret fortsatt er oppfylt. Kravet om å levere forsvarlige tjenester til befolkningen gjelder også ved eventuelle omstillinger i rehabiliteringstjenesten. Regjeringens krav til sykehusene er at endringer i rehabiliteringstilbudet skjer gjennom åpne prosesser hvor brukere, ansatte og berørte kommuner trekkes inn.