Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:998 (2018-2019)
Innlevert: 15.02.2019
Sendt: 18.02.2019
Rette vedkommende: Justis- og innvandringsministeren
Besvart: 22.02.2019 av justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Hvor mange av de 481 kriminelle aktørene og 61 kriminelle nettverkene regjeringen henviser til i statsbudsjettet har kommet opp for domstolene og har endt med domfellelse?

Begrunnelse

I Prop. 1 S (2018 – 2019) fra Arbeids- og sosialdepartementet for 2019 står det følgende under kapittelet Innsats mot arbeidslivskriminalitet: "I 2017 kontrollerte etatene om lag 3 400 virksomheter. 481 kriminelle aktører er fjernet fra markedet eller fikk sin kapasitet redusert. 61 kriminelle nettverk ble identifisert." Det oppgis ingenting om hvor mange som er dømt i disse sakene.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: I en felles årsrapport for 2017 har etatene i det formaliserte a-krimsamarbeidet forsøkt å tallfeste resultater av det felles arbeidet. Tallene er basert på manuell telling, da det foreløpig ikke foreligger et felles sted å registrere de aktuelle opplysningene.
Hverken Justis- og beredskapsdepartementet, Politidirektoratet eller Riksadvokaten har statistikk som viser hvor mange aktører som er domfelt på bakgrunn av kontroll gjennomført av a-krimsentrene. Svaret på spørsmålet om antall domfellelser forutsetter en manuell gjennomgang av konkrete saker og personer som a-krimsentrene har arbeidet med. En slik gjennomgang ville kreve betydelige ressurser og mer tid.
Rapporteringssystemet for arbeidet med arbeidslivskriminalitet er under utvikling og skal tilpasses arbeidet med utvikling av en felles tverretatlig mål- og resultatstyring for det aktuelle samarbeidet.